2013-07-28 1179 瀏覽
剛好在QE 探病落佐敦, 時已七時多已是晚飯時間 , 經過齋鋪門口, 好多年前光顧過幾次, 印象中都OK, 而且見店內都已有約七八成枱有客, 應該唔差啦, 一於入去回顧一下 看看餐牌, 不知是否要迎合大眾追上潮流, 還是適者生存唔到你唔去跟 ... 連這麼一間老牌齋鋪, 餐牌上都是一大堆肉類/海鮮類的名稱 , 入齋鋪食肉 (雖然只是個名) 感覺都唔多好 >.< 落單不久 , 好快的開始上餸 ............ 蜜瓜炸鮮奶 $59.00   皮鬆脆 , 內餡的蜜瓜 和 鮮奶味都亙相配合得剛剛好, 不過始終都是甜的奶類, 第一件好味, 第二件後便開始覺得漏 , 收手了   粟米粥 $38.00  粥底夠綿 , 料足, 一窩分出來有六小碗半, 份量十足抵食   甜酸糖醋魚 $58.00  整體賣相都不俗, 但似"鱔" 多過似魚 , 用紫菜包住腐皮炸完, 再加上糖醋獻汁,  但味道太酸頂唔順, 問侍應取來一小碗暖水, "要過一過河" 減低酸味才可食 .   紅燒豆腐煲 豆腐夠滑, 加上草菇 , 冬菇 , 秀珍菇 , 腐皮等一齊炆 , 比較清淡, 但個人認為全晚最好此煲 ,
有客, 應該唔差啦, 一於入去回顧一下

落單不久 , 好快的開始上餸 ............

蜜瓜炸鮮奶 $59.00

粟米粥 $38.00

粥底夠綿 , 料足, 一窩分出來有六小碗半, 份量十足抵食

甜酸糖醋魚 $58.00

"要過一過河" 減低酸味才可食 .

紅燒豆腐煲

但個人認為全晚最好此煲 , 而且份量十足好大煲
一窩粥 + 一碟齋 + 三款餸 , 再計埋加一茶芥共 HK$350

題外話/補充資料: 我們坐 2 樓一間大房 (兩張大 + 兩張小枱) 以為房會清靜一點, 怎知道後面那張大枱 ( 全部貌似八十後的青年 ) 大大聲嘻嘻哈 哈, 在房間聲音特別響 , 真的給他們吵死了 :mad: 另外此大房冷氣好凍 , 再有下次幫襯 , 都不會坐此大房....
2013-07-21