2013-07-18 845 瀏覽
酸辣粉食店愈開愈多,已經到了有點泛濫嘅地步。見到呢間川味美食,因見其裝修簡陋,餐牌上嘅食物價錢又極便宜,整體感覺又有點「大陸」,本來興趣不大。不過見到係食紅薯粉,仲有寬粉同幼粉選擇,好似幾特別,所以就入去試下。有湯粉同撈粉選擇,紅薯粉有分粗粉同幼粉,粗粉係好似粉皮咁寬寬的但比粉皮厚,而幼粉就同米線差唔多粗幼,但係就孿孿曲曲嘅。除咗薯粉,仲有米線、河粉同拉麵可以選擇,配料方面,都係同普通粉麵店嘅選擇差唔多,冇乜特別。我要咗碗酸辣炸醬紅薯粗粉(小辣),配紫菜同腩肉。唔使等好耐就已經有得食,而且係大大碗。如果唔加配料,唔洗廿蚊就已經可以飽肚,抵食呢點絕對係無庸置疑。配料有炸醬、芫茜、蔥花、酸菜同生菜,都幾豐富。炸醬就鹹左少少。先試一啖湯,有D嘅芫茜香味,酸辣度適中。薯粉係透明同滑滑的,咬落去都幾煙韌,口感幾特別。紫菜份量好多,腩肉就較少,切到薄薄地。炸醬都係鹹左少少。紅薯粗粉好快就令人食得好飽,兩款餸埋單都只係廿幾蚊,加埋支豆漿解辣都只係加五蚊,但真係比我想像之中好味好多,哈哈!
酸辣粉食店愈開愈多,已經到了有點泛濫嘅地步。
酸辣炸醬紅薯粗粉
我要咗碗酸辣炸醬紅薯粗粉(小辣),配紫菜同腩肉。
2013-07-02
酸辣炸醬紅薯粗粉