2013-07-13 220 瀏覽
味然閣是鄰居介紹的, 最初試了dinner, 非常入味; 到現在every Sun 食早餐, 有時食afternoon tea 及dinner, 成為我的飯堂!Breakfast我多數叫麵冧d, d 麵出來真是夠冧的, 可以揀3款餸, 有牛油方包, 可惜轉了老闆後, 我一食就食得出, 腸仔轉了另一個牌子, 沒有以前那麼好吃了 ~Afternoon Tea粟米肉粒飯分兩種, 一為中式的粟米汁, 二為西式的粟米汁;中式的粟米汁是有蛋花, 而西式的粟米汁是忌廉粟米汁, 沒有蛋花, 好似忌廉湯這樣, 稀度較傑 ~味然閣的粟米肉粒飯就是用中式的粟米汁, 而且是我食過最top ge 粟米肉粒飯! 粟米肉粒飯, 飯要靚, 熱度及粟米汁要足夠, 這些都是基本 ~除此之外, 粟米汁要有足夠的蛋花及應有的稀度, 即不會過傑, 亦不會似水這樣;肉粒要真是粒狀兼冧的, 亦非常重要!現在好多restaurants 都煮不出水準, 肉粒硬到咬不開不特止, 還要粟米汁嚴重不足, 食白飯仲似過食粟米肉粒飯, 不知所謂!味然閣的粟米肉粒飯則不同, 完全符合了我所講的所有條件! 11/7/2012賣相perfect! 肉
味然閣是鄰居介紹的, 最初試了dinner, 非常入味;

Breakfast

Afternoon Tea
粟米肉粒飯分兩種, 一為中式的粟米汁, 二為西式的粟米汁;

肉粒要真是粒狀兼冧的, 亦非常重要!
食白飯仲似過食粟米肉粒飯, 不知所謂!

味然閣的粟米肉粒飯則不同, 完全符合了我所講的所有條件!

11/7/2012
粟米肉粒飯
賣相perfect! 肉粒好淺色, 煮得剛剛好,
食落去肉粒夠鬆軟, 粟米汁十分足夠,
又有好多蛋花, 調教得非常好,
有粟米的甜味, 亦有蛋的香味, 真材實料,
熱辣辣, 好好味!

29/6/2013
10/7/2013
粟米肉粒飯
轉老闆後, 廚師無變, 粟米肉粒飯的賣相仍然十分吸引,
粟米汁亦十分足夠, 只是我現在分配d 汁送飯真是比以前差

肉粒少部分較硬, 深色那些; 其他都鬆軟的,
特別是10/7 那次比29/6 那次的粟米肉粒飯多很多蛋花,
賣相更佳之餘, 食落亦更開胃

Dinner

23/2/2013
中湯
熱度十足, 飲落有豬肉及豬骨個味, 好夠火侯, 好滋潤, 好解渴的 ~
經常煲的有金銀菜煲豬骨, 木瓜煲豬骨, 合掌瓜煲豬骨, 東瓜煲豬骨, 蘿蔔煲豬骨 ~
豆腐斑腩煲
精緻巧手的小菜, 賣相perfect, 熱度十足!
豆腐較斑腩為多, 煲底有些少菜的, 夠健康!
豆腐炸過的, 薄薄的一層皮, 內裏豆腐幾滑, 好香口,
但有時會炸得燶左;
斑腩炸粉較多, 魚較少, 但個豆腐汁非常香濃入味,
配上d 斑腩, 好正, 好適合送飯!
粟米斑塊
又是精緻巧手的小菜, 賣相perfect, 熱度亦足夠!
粟米汁非常足夠, 稀度剛剛好, 但相比粟米肉粒飯的粟米汁就少了些少蛋花;
斑塊炸粉較多, 魚較少, 但炸得好鬆脆, 配上個粟米汁,
食落去, 粟米汁個味及斑塊個味不會互相蓋過, 好match, 好正,
好適合送飯的, 特別是個粟米汁!

Environment ok ge, 好衛生的; Service 亦ok, 我做了熟客, 更加關照!

留意現在轉了老闆後, 有時候會放假一天 ~
題外話/補充資料: 1. 由於是次食評包含多次的用餐, 所以用餐日期沒有填寫; 2. 此篇食評包含早餐, 下午茶及晚餐。
中湯
豆腐斑腩煲