2013-07-08 2277 瀏覽
聽過生記很多次,有人說至少一個星期前要 book 位,更甚者話唔係熟人 book 唔到。當然不會盡信,但至少覺得呢間酒樓會是一間出色的酒樓。懷著很高的期望去食。一行四個人,點了四菜一湯,包括粉葛排骨湯,生炒骨,花生炆豬手,鹽焗雞和勝瓜雲耳豬肝。鹽焗雞肉質可以,算是嫩滑,而雞亦沒有煮得過熟,但覺得鹹味唔夠,感覺似白切雞多d。總是覺得泉章居的鹽焗雞好食d。花生炆豬手都是一般貨色,預左佢地係大鑊煮,但上碟時都可以分得均衡一點,我地果碟d豬手主要都係骨同皮,感覺真的好一般。而且佢地d味道係偏淡,比一般粥麵店的炆豬手淡。我個人比較喜歡濃味一點的。如果純粹比較,跟北角東寶小館的炸豬手實在差太遠了。生炒骨據聞是招牌菜,總算是名不虛傳,這道菜算是整晚最好的了,甜酸均混而且肥瘦適中。加上外層炸得香脆,是水準之作。至於湯和勝瓜雲耳豬肝都是一般貨色而已。整體來說,生記算是一間有水準的酒家,但不能算是一間高水準的酒家,否則希望越大、失望越大。
2013-06-15
  • 生炒骨