2013-07-02 423 瀏覽
是日係荷里活廣場行完,冇野做就去做九龍城食野。於是上openrice睇過呢間野的評價不錯,就入去一試。達到果陣先晏就5點幾,所以唔使等位,入面都算幾寬下。坐低睇左餐牌都幾多款式。最終揀左宇治金時同龍王二世。宇治金時($30)個底係綠茶沙冰,上面家上綠茶雪糕,小丸子同紅豆。沙冰不太甜,配上甜甜的紅豆能夠中和味道,說真的,綠茶加紅豆十分配!用此製作既甜品根本唔會難食得去邊。不過呢度勝在雪糕同沙冰都能夠食到濃郁的綠茶味,同埋紅豆很‘沙’。而且小丸子十分彈牙,混合沙冰一起食有特別的口感。龍王二世($30)個底係芒果沙冰,上面配上鮮芒果,黑珍珠,朱古力雪糕,西米。一上來,唔知點解個雪糕球融融地,有少少失望,不過好彩個雪糕食落有濃郁的朱古力味,還有一粒粒既朱古力粒,食得出唔係用雀巢雪糕伶出黎賣。芒果十分新鮮十分甜,整體黎講呢個甜品不錯,但係試一次就夠。食完覺得唔夠喉,叫多個日本雪米糍紅豆豆腐花。日本雪米糍紅豆豆腐花($24)一上黎個樣都幾吸引下,一開始以為那是糯米糍,原來係雪米糍,食落都有幾濃郁既紅豆味。但係一試個豆腐花,十分失望。一d都唔滑,就算係凍既都唔應該係咁,可以見到係一粒粒狀既豆腐花,有
宇治金時
宇治金時($30)
龍王二世
龍王二世($30)

食完覺得唔夠喉,叫多個日本雪米糍紅豆豆腐花。
日本雪米糍紅豆豆腐花
日本雪米糍紅豆豆腐花($24)
一上黎個樣都幾吸引下,一開始以為那是糯米糍,原來係雪米糍,食落都有幾濃郁既紅豆味。但係一試個豆腐花,十分失望。一d都唔滑,就算係凍既都唔應該係咁,可以見到係一粒粒狀既豆腐花,有d懷疑係咪過夜豆腐花= =此時已經冇乜意欲去食...呢個野令到成餐甜品劃唔上一個完美既句號!

P.S.係店度見都佢地開緊好多金枕頭!超大陣榴蓮味!睇落去都好新鮮。有機會要黎試下佢d榴蓮甜品,都有好多款下。
2013-06-25
宇治金時