2013-06-29 1673 瀏覽
這晚同太座在尖東兩個人找東西吃,原本想去帝國中心的:”住家菜” 去到門口見到點解個玻璃窗封晒白色咭紙嘅? 居然係”摺埋”重要係幾日前嘅事?有無咁巧合呀!好日唔出來晚膳, 一出來就遇到佢冚旗? 唯有再諗計啦, 最後決定去睇下尖東廣場那邊的一間日式居酒屋及樓上的中式酒樓,這酒家在差不多年多前已經見佢好評如潮,當晚就抱住即使好普通也不過一頓晚餐吧的心態,時值八點多一點, 一入到去見客人真的只有三, 四枱, 本來待應安排我們座旁邊的枱,但她可能見客人少, 跟我們說可以座正中一點的位置, 座近一點個電視咁話, 反而我們係想座的位置光猛一點, 我們兩個人叫中菜本來有點困難, 不過最近對”燒鵝”呢個Item有點興趣, 好自然就睇下呢度又賣幾錢一隻先? 潮蓮燒鵝$88/份, $198/半隻, $380/一隻, 但我們發現有另一種叫法係一份燒鵝搭一碟魚湯浸雜菜, 盛惠$138(雙飛價) 我們就要這組合, 有肉有菜, 不過我們又發現這裡還有一種要預訂的桂花鵝, 問待應阿姐她答得稍為勉強地講我地知係燒鵝咁樣但就好食d咁囉, 本人對這種失實陳述抱有懷疑的態度, 可能好少出這桂花鵝所以無可奉告, 但如果都是以燒鵝賣相視人的話,又真的好難令客人多付一百去試這一隻”桂花鵝”, 講番呢份潮蓮燒鵝,份量都不少, 有一隻下脾, 背脊位置, 皮下脂肪甚少以鵝嚟講, 但肉質一點都不嚡口, 一攞埋嚟嗰陣鵝皮重有少少脆添, 醃肉的味道拿獵得很準確, 沒有過咸過濃口味, 尤其是好多時都過咗位的鵝內腔, 周不時都太咸而且好重五香粉的味道, 但這裡的是有一陣沈鬱的香味, 好耐都無感覺過這種香味,它是一種氣味而非甜或者咸的味道, 小時候食的燒鵝好多時會碰上這氣味, 現代版的燒鵝則好少再遇上它了, 由於味道調得好, 甜酸醬變得可有可無了, 遇上好味的燒鵝原來真的可以咁享受的, 連皮下那層簿簿的脂肪都好難放過了, 罪惡感油然而生, 魚湯浸菜再簡易不過, 魚湯係淺杏色的魚湯,似乎沒有味精因為飲咗幾啖完全唔覺口渴, 雜菜有菜芯, 白菜等, 菜都相當甜的, 另一個我們試了的是清酒冰鎮飽魚, 賣相以比較稍稍和式表演手法上菜, 中心的西式沙律菜帶上一點色彩,這裡的廚師有些計呢, 老實講$138食六隻鮮飽魚, 屬於抵或者貴唔識計数, 但即使係蒸熟都要洗擦/燈油火爉都要費用架, 飽魚本身沒有什麼特別味道, 只會吃到軟中帶點硬的口感,最後, 來多一個薑蔥廣島蠔煲, 傳統小瓦煲,蠔肉外層只一層好簿簿的粉, 基本上走油時已經脫落了很多所以就咁睇表面上好似唔見有任何粉或者漿之類, 味道雖濃但沒有蓋過蠔味, 蠔肉亦有相當厚度, 只係喜好綠色的我們則稍嫌蔥度份量未夠多,以兩個人食來說,份量剛剛好,服務方面: 待應們換碟同加水頻率都算勤快,
題外話/補充資料: 同時留意到呢度有好多西菜中做,又或者帶一點日式風格的中菜, 有機會可以叫來試試
2013-06-22
  • 潮蓮燒鵝