2013-06-28 155 瀏覽
28/9/2012呢個湯稀度剛剛好, 色澤亦算ok飲落個湯夠熱, 而且好棉, 野菌味好濃, 但無菇的鮮味,整體都係好飲, 有特色ge, 因為唔係好多西餐廳整野菌忌廉湯!配安佳salted butter, very nice ~拎出黎暖暖地,個包面好鬆脆, 有d 細小ge 黑芝麻, 配埋個包ge 鬆軟; ^V^食落去又脆又鬆軟, 加埋d 牛油, 超正!從來未食過咁好食的餐包, 呢個餐包係我食過咁多西餐廳之中最top ge !  個龍利柳煎得恰到好處, 厚度適中, 食落口啖啖都係肉, 配埋鮮蝦龍蝦汁, 對於我黎講好有新鮮感 出面都好難搵到有西餐廳係整鮮蝦龍蝦汁, 龍蝦汁有d 甜, 好鮮, 好醒胃, 加埋有d 鮮蝦放係d 龍利柳上面, 令到個龍蝦汁更鮮, 成個煎龍利柳 (鮮蝦龍蝦汁) 配飯賣相更佳, 一睇到就好想食, 好開胃!5/10/2012呢個湯稀度剛剛好, 色澤係比野菌忌廉湯為佳!飲落個湯夠熱, 而且又係好棉, 南瓜味會慢慢滲出黎, 配合埋個忌廉味, 好match, 又係好special, 個湯碗好靚, 賣相超掂!一睇張相, 蕃茄汁個顏色超深, 一定係好濃, 一食落口, 果然無令我失望
28/9/2012
野菌忌廉湯
呢個湯稀度剛剛好, 色澤亦算ok

飲落個湯夠熱, 而且好棉, 野菌味好濃, 但無菇的鮮味,

餐包
配安佳salted butter, very nice ~

拎出黎暖暖地,
食落去又脆又鬆軟, 加埋d 牛油, 超正!

煎龍利柳 (鮮蝦龍蝦汁) 配飯
個龍利柳煎得恰到好處, 厚度適中, 食落口啖啖都係肉,
配埋鮮蝦龍蝦汁, 對於我黎講好有新鮮感

出面都好難搵到有西餐廳係整鮮蝦龍蝦汁,
龍蝦汁有d 甜, 好鮮, 好醒胃,
加埋有d 鮮蝦放係d 龍利柳上面, 令到個龍蝦汁更鮮,

5/10/2012
南瓜忌廉湯
呢個湯稀度剛剛好, 色澤係比野菌忌廉湯為佳!

飲落個湯夠熱, 而且又係好棉, 南瓜味會慢慢滲出黎,

配合埋個忌廉味, 好match, 又係好special,

個湯碗好靚, 賣相超掂!
炭燒豬扒飯 (意大利煙肉蕃茄汁)
一睇張相, 蕃茄汁個顏色超深, 一定係好濃,

一食落口, 果然無令我失望, 個蕃茄汁好濃郁, 最適合送飯, 又醒胃

可惜個豬扒好難切, 要好用力切先切得開, 食落去亦唔夠冧,

但炭燒呢個方法真係別具特色

9/11/2012

魚翅粟米忌廉湯:
相較野菌忌廉湯及南瓜忌廉湯, 呢個魚翅粟米忌廉湯就較為普通!

個粟米忌廉湯有d 甜, 但配魚翅, 個格調唔太match, 提升唔到個湯的好味程度
大蝦龍利柳飯配龍蝦汁
呢個大蝦龍利柳飯配龍蝦汁個味道同之前食過ge 煎龍利柳 (鮮蝦龍蝦汁) 配飯ge 差唔多,
無咩特別大ge 分別,

唯一分別係一隻大蝦同多隻細少的蝦的分別,
我就較喜歡細少的蝦, 因為多d, 配埋個龍蝦汁, 鮮d, 可以享受耐1d !

22/2/2013
炭燒雞扒飯配意大利茄汁
個意大利茄汁一樣係咁香濃及入味, 炭燒雞扒易切過d 豬扒,

而且好大塊, 食落去好肥美, 啖啖肉, 超正!

呢間restaurant lunch 好少煮炭燒雞扒ge, 有ge 話, 要把握機會試下ar !

8/3/2013
香煎龍脷柳配香草忌廉汁配飯
呢間restaurant ge 香煎龍脷柳真係煎得剛剛好, 係我食過咁多西餐廳最top ge!

香草忌廉汁對於我黎講, 又係好有新鮮感,

而且夠晒多汁,

忌廉汁有唔少香草, 清淡得黎又不失氣派,

望落賣相唔錯, 有一種高級ge 感覺, 好special, 好attractive !

Restaurant ge service ok ge, 環境亦算優雅,
about $54-56 一個lunch set, 有飯有湯有包有野飲,
不收加一, 凍飲不需加錢, 非常抵食!

題外話/補充資料: 由於是次食評包含多次的用餐, 所以用餐日期沒有填寫
野菌忌廉湯
餐包