2013-06-27 3752 瀏覽
平時都係去開元朗分店, 係旺角小肥羊飲茶都係第一次.估唔到, 旺角咁多人, 上到黎竟然無乜人, 好多空台, 到走個陣都仲有好多台. 唔通真係旺角太多食肆, 太大競爭?講返食物, 其實佢地d點心都算ok(但唔算係好出色個隻, 一般酒樓水準)~而且下午茶有孖寶, 18.8 2個點心, 都算係抵既...一行4人, 我地一共order左10個點心+1個干炒牛河:蝦餃 - 幾大粒, 足料, 幾好味燒賣 - 麻麻地, 同埋幾細粒牛河 - 正常水準, 唔錯蒙古煎餅(個名好似係咁) - d餡幾有羊味~ok的, 不過個餡少左d, 個餅又好似爭d咁, 但算係比較特別d既點心 (如果同清真牛肉館d牛肉餅比, 我覺得清真牛肉館做得出色好多)咖哩羊肉飽 - 又係見佢特別先叫, 佢地d羊真係整得幾好ge~夠晒羊味, 佢地係個餡加左dd咖哩 (咖哩魷魚個種), 我又唔覺得係味覺上有好大突破, 又係ok la. 另外, 上台個陣其中一個包有d流汁既情況, 賣相唔好, 減分牛腸 - 我無食, 比唔到意見炸兩 - d油炸鬼唔脆, 唔得叉燒腸 - 皮厚少叉燒, 都係唔得咸水角 - 正常水準 馬拉糕 - 佢地整到1個圓型,
平時都係去開元朗分店, 係旺角小肥羊飲茶都係第一次.

蝦餃 - 幾大粒, 足料, 幾好味

燒賣 - 麻麻地, 同埋幾細粒
牛河 - 正常水準, 唔錯

牛腸 - 我無食, 比唔到意見
炸兩 - d油炸鬼唔脆, 唔得
叉燒腸 - 皮厚少叉燒, 都係唔得
咸水角 - 正常水準
馬拉糕 - 佢地整到1個圓型, 我比較欣賞傳統個隻多d, 麻麻地
奶黃包 - 唔流沙, 傳統, 但調味都幾ok

我覺得佢地點心d調味係整得幾好, 但好多時個餡都少左d...所以我只係會比ok水平, 算唔上出色...不過其實食左咁多野先~$150..都可以接受~

另外, 唔知係咪附近有人打邊爐同外面曬, 佢地個冷氣又開得細, 一d都唔涼快, 環境唔太舒適