2013-06-19 2377 瀏覽
舊同事約食飯,地點揀左佢母校紅磡理大的南北小廚。小妹馬上去Openrice睇下有咩好食,點知搵唔到任何update的資料。心諗,唉,實兇多吉少了﹗一出四樓電梯門,睇到南北小廚碩大的玻璃招牌,幾grand喎。長方形的餐廳,佈置簡約明亮,已有幾小圍人在吃晚餐。中年阿叔阿姐笑容滿臉招呼我哋、斟水倒茶。桌上放著兩張圖文並茂的過膠套餐menu及一本深褐色硬皮menu,隨手一揭,嘩,d食物睇落好正喎﹗睇到小妹流晒口水,樣樣都想試,但眼闊肚窄,唔想煩,最後決定揀配白飯、例湯、郊外油菜及甜品的自選小菜套餐。白飯一大碗滿滿的,米香糯,似阿媽住家飯。是日例湯係節瓜豬骨湯,一大碗上,味道清甜、唔會過鹹過淡。飲完湯唔會口乾乾,可見湯不加或少加人工味精,抵讚﹗灼生菜賣相不太好,但大碟菜又鮮又嫩,用嚟送飯中和肉的油膩就超正。自選小菜我哋揀左三款嚟share,首先係橙香骨。小妹一坐下,已嗅到一陣陣酸溜溜、讓人垂涎三尺的香味,舉頭探索源頭,乃後方第三張枱上擺放的橙色肉類食物,對照menu一看,橙香骨也。甫上枱,小妹急不及待夾一大件以解饞。嘩﹗好好好味……鮮橙味香濃、甜中帶酸的軟腍豬肉實在讓人一試難忘,食指大動。雖則叫

白飯一大碗滿滿的
自選小菜我哋揀左三款嚟share,首先係橙香骨
小妹一坐下,已嗅到一陣陣酸溜溜、讓人垂涎三尺的香味,舉頭探索源頭,乃後方第三張枱上擺放的橙色肉類食物,對照menu一看,橙香骨也。甫上枱,小妹急不及待夾一大件以解饞。嘩﹗好好好味……鮮橙味香濃、甜中帶酸的軟腍豬肉實在讓人一試難忘,食指大動。雖則叫左橙香骨,然骨不多,啖啖香滑腍的瘦豬肉。美中不足的是,部份略帶肥肉,要咬走啊﹗
橙香骨
接著,係梅菜扣肉煲
煲內有五大塊香氣撲鼻、入味軟腍、厚度適中、肥瘦相間的豬腩肉,煲底鋪滿切碎了的梅菜,以生菜托底。梅菜略嫌未夠鹹香,且切得較為細碎,否則,更有畫龍點睛之效。扣肉一口咬下,肉汁四溢。一啖白飯、一啖扣肉、一啖白菜,簡直係人間極品﹗
梅菜扣肉煲
叫左兩款咁肥膩的肉類小菜,當然要叫素食中和下,同事揀左(素)碧綠素帶子。八大件略炸過的玉子豆腐外香內滑,帶有陣陣牛油味,香濃軟滑,口感絕佳。下層鋪有略略灼過、偏生的西蘭花,上面淋上以太白粉打芡的醬汁,味道清淡鮮爽。
(素)碧綠素帶子
最後,送上杏汁粟米糖水。淡淡杏汁味、底加幾粒粟米粒,口感清淡。小妹向來不太好杏汁甜品都能接受到陣味,ok。
杏汁粟米糖水
是次用餐經驗頗為愉快:食物平宜、質素高;環境夠靜,啱談心;服務周到、攞滿分﹗期待下次再度光臨……
2013-06-18
橙香骨