2013-06-07 165 瀏覽
住係深水埗或者係黃金電腦商場附近返工既人,應該無人唔識呢間上海萬家村小廚既抵食下午茶餐吧~有幾抵?! 2個生煎,加大碗面 & 飲品(豆漿 or 熱飲,凍飲加$2),只係$24,如果要炒類則$28起,面基本可自由搭配,選一味餸,排骨,回鍋肉,燻魚,水餃,牛肉等等 / 拉面,担担面,上海面,担担拉面任你揀!! 呢個年代,$24一碗面都已經唔過份啦,淨一個上海炒粗都收你最少$40啦, 所以佢真係平到無晒朋友架啦~今日下午無食lunch就係等到兩點黎呢度食 tea,整完隻手錶行過去,去到約兩點半,今日竟然唔洗等位,平時下午茶時間通常都要攞飛等架,可能同落雨有關吧!!今日落order竟然等左十分鐘,因樓面只有一個新來不懂落單既姐姐,收銀有一個忙緊,我無所謂唔趕時間,但有兩個做銀行既人則好心急了,之後是收銀個個姐姐黎落單!!今日食回鍋肉担担拉面,先黎左生煎包,其實佢既生煎包每次都係好好食,因為流量快,所以都係新鮮熱辣辣既,豬肉嫰滑有肉香,包質感軟熟,底部煎得香脆,點會唔好食先得架~其實食佢6,7個,絕不成問題,巧巧食的,有時會油少少,但今日就無!!等多陣碗面就黎左了,担担面湯底偏向傑身,有陣陣花生

等多陣碗面就黎左了,担担面湯底偏向傑身,有陣陣花生香味,咸度适中,很不錯的;而面本身也軟硬适中,口感佳,真係一口接一口雪雪聲放入口裏,正;回鍋肉則分碟上,份量不算多,但以湯面黎講,已經是不少了~此回鍋肉很冶味,夠鍋氣,椰菜爽脆,薄薄既五花腩肥瘦度剛好,汁液濃郁,正是上海菜既濃油赤醬,岩晒我既口味!!!食完面都忍唔住飲多幾啖湯至罷休~凍檸茶好遲先送上,一般甘啦!!
其實呢個下午茶係我食過最抵食之一既餐,平價之餘仲要質素keep到係好,味道正中,份量足,真係難得,唔怪得下午茶同晚市都經常要排隊;甘當然,成日話,喂,甘平,唔好要求甘多啦,講明先,我無要求呀,我收貨有餘了,因為自己食開,知道晒個駕部,對街坊熟客黎講係無問題,但對於街外生客來說呢,我就覺得有啲野有改善空間既,以今次為例,其實只7成滿,而大部分人都在進食,只有兩枱客人要落單,但也要等十分鐘,或者有人放假 or 行開左吧,但當時水吧驟眼看好似有員工閒着~之後黎既客就無等甘耐!!但我還是覺得人手安排好一點或員工補位好一點,甘就唔洗客人等太耐,我亦都唔介意佢加價一兩蚊,老闆可以俾多少少員工令佢地有點微笑,哈~
2013-06-05
  • 生煎包,担担面