作為一個住係上水既人,其實我就好少主動搵野食,但係有見於最後睇到有人寫舊墟既石豚屋,而我又未試過,所以今日放Lunch Break既時候去左試試。首先可能今日我地放lunch既時間比較早,無咩學生黎,所以入到店面都有幾個空位,我同友人就快快被安排入座。呢碗係我地一坐底就送上黎既味噌湯,暖暖地,睇到個湯都幾濃,入面有d豆腐粒,食得出應該係百x個隻滑豆腐,不過就鹹左少少。對於一個有選擇困難症既人黎講,我決定友人要咩set我就跟!(因為佢有成差唔多20個組合,好難簡!)於是兩個人就要左三文魚蟹籽飯+炸雞軟骨既餐。趣事:餐飲我要左凍奶茶少甜,友人個杯係凍檸水,不過唔知點解送黎個陣友人個杯插住左兩支飲管。友人表示:哇?情侶杯呀?最先送上黎既係呢碟炸雞軟骨,份量都幾多,唔錯。送上黎既時候聞左下,無個陣令人討厭既油"憶"味,而且感覺到有熱氣,相信應該係即炸既!雞軟骨炸得唔錯,咬落口會有脆脆既聲音,好香口,入面既雞軟骨好脆,有d仲會帶肉。側邊既醬係普通沙律醬,無咩特別,而且軟骨下面唔知點解墊左幾條好零碎既菜絲,又唔係多,有d奇怪。食食下雞軟骨差唔多食左一半既時候,個飯終於到左。不過本人其實唔食Wasa
作為一個住係上水既人,其實我就好少主動搵野食,
但係有見於最後睇到有人寫舊墟既石豚屋,

首先可能今日我地放lunch既時間比較早,無咩學生黎,
所以入到店面都有幾個空位,我同友人就快快被安排入座。
呢碗係我地一坐底就送上黎既味噌湯,暖暖地,睇到個湯都幾濃,

於是兩個人就要左三文魚蟹籽飯+炸雞軟骨既餐。
趣事:

友人表示:哇?情侶杯呀?
最先送上黎既係呢碟炸雞軟骨,份量都幾多,唔錯。

雞軟骨炸得唔錯,咬落口會有脆脆既聲音,好香口,
入面既雞軟骨好脆,有d仲會帶肉。
又唔係多,有d奇怪。
食食下雞軟骨差唔多食左一半既時候,個飯終於到左。
不過本人其實唔食Wasabi,但係店方就自動放左舊wasabi係上面,對於我黎講有d唔方便。
所以最後我將個舊wasabi比埋友人,因為佢中意嘛!

不過唔知點解友人個碗飯無蟹籽!

我叫友人換過,不過好脾氣既佢表示:唔洗啦是旦啦。

成碗飯其實都幾大碗下,
而飯上面有d"蟹籽"類既物體、青瓜絲、玉子同幾塊都幾大下既三文魚。
"蟹籽"類物體:食落居然係無味既!?

青瓜絲:爽口,同三文魚一齊食幾好
玉子:太甜,而且太濕
三文魚:size不錯,幾軟滑,而且最重要係唔似得某間板x壽司既三文魚咁有筋,食落幾香魚油味。
飯:太粘,就算落左醬油都"攪"得有點吃力(因為本人習慣將所有野攪埋一齊食)

總結:埋單既時候係收$38,其實好平,以一間日式食店黎講,而且我覺得物超所值,
比起d連鎖壽司店,經常重速度重數量就偏忽視質量黎講,
石豚屋提供左低價、款式多、質量有返咁上下既食物比大家,
所以絕對值得大家去試下。
p.s.一向細食既友人都覺得個飯好食,一口氣食晒^^
2013-06-03