第二次黎到the french window dinner, 發覺waiter 推介o既daily special 係應該要捧下場, 因為通常都係比較有特色同抵食既~除左o個個好似$1388 o既seafood platter 之外..=_=...見到對面台叫了一個好似份量輕一點的賣相都唔討好, 應該唔試好過試既然冇order seafood platter, 台面又放左一個oysters o既menu, 好似幾講究咁, 就試左waiter 介紹o既2款oysters. Gillardeau 係來自法國o既, 價錢較貴$60 pc , 其實肉質口感都好唔錯, 第一啖食落去d海水味o係口入面迴盪, 真係有一下幻想自己去左歐遊o係海邊享受緊seafood, 但之後卻有d腥味跟住黎, 我分唔清呢d 叫鮮定腥, 但個sense就係覺得腥.. 扣少少分, 反而平d $42pc o既Royale 既有海水o既味道, 而且冇咁salty, 而且好清甜, 好o岩嘴形哩~!頭盤冇咩特別, 不過tomato 都幾甜幾新鮮beef tenderloin 完全冇脂肪而且幼嫩, 不過可能有d overdone

頭盤冇咩特別, 不過tomato 都幾甜幾新鮮
beef tenderloin 完全冇脂肪而且幼嫩, 不過可能有d overdone, 比想像中冇咁juicy
血鴨係daily special, 知道o係香港唔係咁易食到, 有得試梗係試下啦, 白老鼠都唔怕做啦, 又真係好正wo, 鴨肉非常鮮嫩多汁, 個sauce更係畫龍點睛, 仲幾抵食~
最後到甜品時間, 鐘意飲rum cocktail o既我一見到有個rum字o既rum baba 就唔理係咩叫黎試試, 先知道原來將rum 浸住烤好
o既蛋糕係咁正o既, 結果我同gf 就忘記了原本其實都唔錯o既apple souffle 了~

Generally 其實好滿意, 不過對french window o既白色燈光感覺唔太好, 因為捱了一天, 晚飯的時候, 眼睛和心情都想relax一點吧,
而且走進french window前總係經過食中菜o既國金軒, 感覺怪怪的~
2013-03-08
  • Royale oyster