2013-04-22 667 瀏覽
那天朋友高太太問我會否食齋,一向吃少肉多菜的我又怎會say no,於是佢就比左個website我,其中一間就係普光齋,我也不知道原來齋都有放題,真的未試過,以為幾十蚊,即管去試下個晚餐自助餐。前幾日已訂了今晚六點六點來到,已見有幾枱客開始左,問一問價錢先入座,因為我都吾太相信$88,一問,原來係$112再加一,個waitress話$88已經係好耐之前,anyway,都嚟到就試下,我地也沒有抱好大期望。我首先來一個沙律,都不錯,可能我鍾少少菜,加d菠蘿粟米,加埋千島醬,真係好味之後就冷盤- 粉皮、齋,以叉燒、腎、蠔油齋最好有個椰子花生眉豆煲龍眼杞子淮山湯都好好味,海帶綠豆薏米糖水也不錯估吾到有pancake,雖然冇咩餡料可選擇,但我落牛油、花生醬、煉奶已經好ok,即煎熱辣辣,好味,不過,食第二塊時,可能轉左另外一個阿姐煎就靭左d。也試左一些馬蹄糕、煎堆仔、芒果布甸、蛋散等,個馬蹄糕就麻麻地,其他都ok除左出面d嘢外,仲有一張小菜紙可點,因為都好飽,所以只點左黑椒牛柳粒同鰻魚,個牛柳都幾好仲有其他熱葷,炒菜、炒飯、粉麪等,款式都有幾種,而且隔一陣都會出一款,侍應的招呼呼也很好,老闆也會成日

之後就冷盤- 粉皮、齋,以叉燒、腎、蠔油齋最好

仲有其他熱葷,炒菜、炒飯、粉麪等,款式都有幾種,而且隔一陣都會出一款,侍應的招呼呼也很好,老闆也會成日望住,幫手招呼,其實以百幾蚊嘅價錢都好抵食,味道吾錯,如果吾抗拒食素嘅人都可以一試,而且可以由六點坐到十點,慢慢食,傾下偈,真係非常不錯,今晚都好旺場,可能係星期六啦,所以人多左,唯一令我感到希奇嘅係: 你去完廁所洗手時,有個阿姐會遞紙巾比你抹手,同你講身體健康,旁邊有隻碟比你放底tips,當然,你可以吾比,我去左兩次,第一次我都冇比,第二次有d吾好意思,就比左。呢種傳統,連五星級酒店已經冇了,今晚竟然在呢度有,吾知咪因為星期六人多先有呢?
2013-04-20
$123.2 (晚餐)