2013-04-06 569 瀏覽
我為人一向厚道,如果唔係差得好緊要,寧願唔出聲都唔會寫負面食評,免得影響人家生計。但呢間食肆真係唔鬧唔得!話說嗰日唱完K,見到呢間嘢做緊多款特價,好似幾抵,於是同個friend幫襯。我哋叫咗半隻片皮鴨、芝士大蝦伊麵同上湯浸豆苗。碟片皮鴨先到,一望,有冇搞錯?得八小片,隻碟已經唔係大,但嗰八小片疏疏落落排喺上面,單薄得離譜,何來"半隻"。攞筷子一挾,火都嚟埋,全塊係黃膏!八片中只有三四片有肉。我立刻放下筷子向侍應反映。佢態度好惡劣,話半隻鴨係咁多。我話咁嘅質量唔收貨,寧願取消。佢堅持話菜到咗冇得取消,於是我要求見經理。個經理態度同樣惡劣,堅持話半隻鴨係咁少。我話就算隻鴨細,都冇理由只片肥膏唔連一啲肉。佢竟然話"片皮鴨啲肉係未熟架,熟咗嗰啲就唔係片皮鴨,叫做燒鴨啦!"我真係畀佢嘅歪理激到O嘴!佢仲話佢做咗廿幾年酒樓,片皮鴨係咁。我話我都食咗廿幾年片皮鴨,未見過係咁。結果,我堅持退貨,佢哋唯有收番。另外嘅芝士大蝦伊麵,糊到一"劈"漿,好難食;碟上湯豆苗,煮到過晒火,又黃又"鞋"。我同個friend食到超冇癮,急急埋單走人。呢篇食評原本應該幾個月前寫,但係佢好彩,我食完𠴱餐第二朝早機,返港後太

呢篇食評原本應該幾個月前寫,但係佢好彩,我食完𠴱餐第二朝早機,返港後太忙,冇時間講佢。趁啱啱放假,一定要反映下。講真,全港大把酒樓做片皮鴨優惠,我都食唔少,但絶未見過分量少成咁,仲只片膏唔片肉,擺明留番啲肉煮其他菜。如果佢哋畀唔起,一係咪做優惠。以咁嘅出品同態度,我只能深表憤慨!
2012-12-27