2013-02-25 2725 瀏覽
星期六 ~8pm滿座, 有2位等緊等咗~5-10min, 同前面2位一齊入座坐bar檯<<環境, 裝橫>>去到門口已經覺得好有傳統日本食店嘅感覺入到去更加覺, 木色, 廂房嘅趟門, 牆嘅質料都好日本周圍好多食客都係日本人 (多日本人可能一個指標 表示間食店正宗?)d侍應都著傳統和服, 木屐有d員工好似南亞人, 識講(一兩句?)日文著住藍衫果位日本人 唔知係唔係老闆, 識講廣東話 (講檯號時)~10pm唔係咁忙時 見佢行去幾檯(熟)客度傾<<服務>>隻碟係暖嘅 以免整凍d食物(不過我地第一樣食嘅係沙律xD 所以有反效果, 雖然影響唔係太大)員工都算有禮貌隻碟黏咗殘餘食物, 叫人換, 侍應都有講唔好意思突然黎左碟青瓜, 原來侍應落錯單(入錯號碼), 都有同我地講番食完魚, 侍應主動幫我地換碟<<食物>>餐前小食個細細碟豆卜, 冬菇, 西蘭花都好好味 (主要靠d汁)厚燒玉子人氣之選, 但個人認為唔係太特別個蛋應該係一層層fold in咁整嘅外面熟, 而中間做到半熟狀態, 口感ok, 但冇咩味軟殼蟹
星期六 ~8pm
滿座, 有2位等緊
等咗~5-10min, 同前面2位一齊入座坐bar檯
<<環境, 裝橫>>
去到門口已經覺得好有傳統日本食店嘅感覺
入到去更加覺, 木色, 廂房嘅趟門, 牆嘅質料都好日本
d侍應都著傳統和服, 木屐
有d員工好似南亞人, 識講(一兩句?)日文
~10pm唔係咁忙時 見佢行去幾檯(熟)客度傾

<<服務>>
隻碟係暖嘅 以免整凍d食物
員工都算有禮貌
隻碟黏咗殘餘食物, 叫人換, 侍應都有講唔好意思
食完魚, 侍應主動幫我地換碟

<<食物>>
餐前小食
個細細碟豆卜, 冬菇, 西蘭花都好好味 (主要靠d汁)

厚燒玉子
人氣之選, 但個人認為唔係太特別
個蛋應該係一層層fold in咁整嘅
外面熟, 而中間做到半熟狀態, 口感ok, 但冇咩味

軟殼蟹沙律
都幾大碟
望落同其他食店嘅差唔多, 但食落好味d
應該係因為個醬好味又夠多

燒鯖魚 ~$78
皮脆, 味道同其他食店嘅差唔多

三文魚牛油果壽司
外面唔係用成塊紫菜包住, 而係用紫菜碎
wasabi係新鮮嘅, 就咁食都好味 (當然只係食少少啦)
我平時唔係太鍾意牛油果, 但呢款壽司真係幾好味
碟上有沙律醬, 我覺得配沙律醬襯過點豉油

明太子飯糰 $25
明太子包係中間, 唔係好夠, 每啖大部分都係飯
所以食落好似冇咩味咁

元氣飯糰 (=雜錦) $30
有三文魚, 明太子, 紫菜, 芝麻, etc.
好似多料d, d料同飯撈埋一齊, 每啖都食到有料
2013-02-23
  • 軟殼蟹沙律