一個突然的午餐約會, 促成了自已完成這三部曲, 當天一座落出場的便是琥珀合桃, 論顏色,口感及上芝麻的份量都是那種無法挑剔的恰到好處, 仿佛這是應份的那樣,但實際很多食肆就是做不到那種從容的恰到好處,當天吃的點種算是比較多的一次,腐皮卷 – 份量不多,不過卻是一層一層的層次分明之餘又沒有半點感覺肥膩, 顏色就是”恰到好處”煎腸粉 – 不是太特出, 尤其是顏色配合方面, 只有白同金黃, 煎腸粉時落的調味比較上淡, 這點心不是自己杯茶蝦多士, 咸水角 & 竽角 – 炸功出色其他的點心在之前兩次已經寫過了, 在這裏不再反覆描述了23/ Nov. 晚餐(套餐+散叫) $535/每人由於在03Nov.飲茶後,俾錢埋單後部長拿收據回來時有溫馨提示, 只須在同一個月內幫襯無論午市晚餐都可以75折埋單, 於是乎在23號來一試晚餐, 是晚有鹵水冬菇作小食 - Very Nice晚餐以外散叫的玻璃蝦球 – 蝦球超大隻, 肉爽而瑩凝,配合唔太咸的火腿,獻汁的透明度幾近完美但太座則認為蝦肉真的太大,不過佢又食得晒喎, 花膠魚翅羮 – 自己對魚翅沒太大興趣,不過個套餐跟的, 就當是湯飲吧, 個湯底的味道適中,
蝦多士, 咸水角 & 竽角 – 炸功出色
其他的點心在之前兩次已經寫過了, 在這裏不再反覆描述了
23/ Nov. 晚餐(套餐+散叫) $535/每人

花膠魚翅羮 – 自己對魚翅沒太大興趣,不過個套餐跟的, 就當是湯飲吧, 個湯底的味道適中, 花膠係有但當然係好碎啦, 魚翅就太座話都算係比想像中粗的了
燕窩焗蟹蓋 – 餡的蟹肉鮮味足, 但燕窩其實就無乜味, 不過因為是焗的, 同另一些酒家做”炸”的比較, 香口程度當然係炸的香口啦
蒸雞 – 好像是什麼火腿蒸雞, 查實是鮮拆雞脾肉同火腿片/冬菇片, 雞脾肉有菇香及帶火腿的甜咸等味, 清得來沒有淡, 一道不錯的家庭式小菜,只要材料得宜,屋企應該不難做得到,
蒜香鵝肝煎牛柳 – 似乎係呢度嘅名菜, 因為睇番兩年前的其他食友嘅食評都布同樣的菜式, 連個擺碟都一模一樣,只係鵝肝明顯落少了, 不過無所謂啦,反正都唔係一塊過咁食, 個牛柳好淋身但並沒有梳打味食落有陣陣牛味, 個汁濃淡適中, 完全沒有蓋過任何材料的原味,
飯係一個用蕃茄粒炒嘅飯, 有鑊氣之餘最神奇的是平時一向不愛出風頭的蕃茄,居然在這碟炒飯內扮演起主角來, 每一口都感覺到佢嘅存在, 那份微酸又清新的獨特香氣,配中式炒飯原來可以咁”夾”
這套餐並沒有任何甜點作結, 但自己並唔介意, 因為佢的強項並不是甜品,整個套餐沒太大驚喜但價錢又不是過份那種, 不過太座大人認為還是海X軒的中菜較細膩,味道拿練得更準確,
玻璃蝦球
OK 嘅