2K
2012-12-12 26 瀏覽
Neway 卡拉 ok 都執左好幾個月,囍慶以極速裝修開業 ﹗樓上面積咁細,攞黎開酒樓,大家都感到非常奇怪。今日星期日諗住搏一搏有無位啦,點知等都唔洗等就可以坐低,原來依度係硬性搭枱架 ﹗地方好細,坐到密麻麻又迫夾侷促 ﹗唔多舒服,枱貼枱、背對背,地方細所以特別嘈,要好大聲講野先聽到。依家係午巿,會唔會晚巿會斯文寧靜啲呢?menu 印刷精美,見到有好新派菜式,都好好奇想試試。兩個人叫 8 送 1 炒河,勁呀 ﹗全部掃清光 ﹗第一次黎試,梗係要叫多幾款啦。豉汁鳳爪,熱辣辣,味道濃淡適中,不會太嗆,肉質軟棉而醬油味濃,又幾好喎。口水雞,機乎完全不辣,花生味亦好淡口,肉質都還可以啦,好普通,毫無驚喜。豉椒排骨炒河,好多年無食過,見到餐牌有,突然好想回味一下。好多芽菜呀,揀死我,我唔食芽菜架,唔記得叫走芽菜添,又唔記得叫佢兜勻。味道又幾好喎,芡汁咸甜得宜。排骨都入味軟腍得黎有趙口,河粉係碎左少少囉,但質感滑溜,不過鑊氣欠奉,感覺似會河粉多過以炒河呢。水晶蝦餃,蝦肉爽,味道都唔錯,但啲皮蒸到爆晒咁奇怪既 ?稍為蒸得過火,餃皮溶溶地。蟹籽燒賣,嘩 ﹗有驚喜喎 ﹗比想像中好食得多,只不過係唔夠熱啫,

蟹籽燒賣,嘩 ﹗有驚喜喎 ﹗比想像中好食得多,只不過係唔夠熱啫,要熱到辣咀先好食麻。味道香濃又不肥膩,口感實淨,唔會散筲筲,豬肉味濃而蝦肉爽口,好滿意。

黑椒牛肚,食物最緊要夠熱 ﹗黑椒牛肚同樣地又唔夠熱喇,搞到黑椒汁杰撻撻 ﹗溫度一定要熱騰騰先係正 ﹗全部都係毛肚啊,唔係金錢肚啊。毛肚炆得又棉又腍,非常入味,合格啦。

藥膳雞腳,依度都有呀 ﹗即刻 order 啦 ﹗最愛藥材湯、川芎白勺湯,清湯餚出雞味,好好飲呀 ﹗雞腳質感滑溜爽口,並唔係燉到起膠或散晒那種,好有趙口又好食,好有藥材味道。

香菇千層腐竹,我地諗住係炸物黎架,放到枱先知係蒸。味道清淡,豆味濃、菇味香,只係我既個人口味較少食豆類,其實味道幾好。做到一層層,好有心機,口感好特別,有創意。

山竹牛肉,牛肉球裡面顏色較深,同其他酒樓粉紅色唔同,入口滑而彈牙,淡淡鮮牛香味,算大路穩陣,可以一試。

menu
豉汁鳳爪