餐廳: La Parole
資訊:

2012-12-09 126 瀏覽
和女朋友慶祝生日,唔想食啲太普通既日菜韓菜,想特別少少食下有氣氛情調既外國茶,搵左一輸餐廳,發現在上環柏廷坊內有間法國餐廳叫La Parole而且係一間社企,感覺可以同女朋友慶生之餘也可以做到善事,呢頓飯即時變得有意義~準時上到餐廳,內裏顯得有點暗,但呢種才叫情調吧。因為已經踏入12月,所以內裏也有不少聖誕布置,增添氣氛。在餐廳內可以見到有外國藉(法國?)的職員做Servers,感覺專業~點了一個六道菜既Discovery Menu,Server話係是日廚師推介,絕對啱食,而且有兩杯香檳送,最啱慶生。開頭會有麵包及凍湯開開你個胃,麵包當然非一般啦,當中有龍眼乾包,有點硬,但也很美味。六道菜之首:兩隻生蠔,生蠔很好味,很鮮甜,連平時很少食生蠔的我,也覺得不錯,兩隻蠔冇記錯係品種不同的,個人覺得右邊的更好味些。六道菜之二:雜菌松露忌廉湯,呢個湯超好飲,我強烈推介。上菜時Server首先會放低隻碟,內裏有未有放湯的材料,跟手就會拿起一個茶壺為你注滿濃濃的湯,湯混合了材了,很香,而且帶點點Creamy,很好飲。六道菜之三:香煎鵝肝,之前睇OPENRICE食評都知呢道菜超讚,一食果然係不得了,很

六道菜之三:香煎鵝肝,之前睇OPENRICE食評都知呢道菜超讚,一食果然係不得了,很香口。但除鵝肝很好食之外,我和女朋友也很欣賞佢個賣相,像花開富貴般,而那綠色的醬配上鵝肝食也很好味,一問之下原來是牛油果,很特別。
吃了三道菜之後可能會有少許油膩,此時Server會遞上雪芭給清一清喉嚨,真貼心。
六道菜之四:鴨胸,平時食鴨胸可能都只係一片片,佢地呢道係厚切的上,所以要自己切開,味道OK既。比較特色係佢有啲好似冬蟲夏草型的配菜,食落味道其實係似薯仔,聽講係法國一啲出名既配菜。
六道菜之五:龍蝦魚雜燴(唔好意思唔記得左個正名),呢道菜有龍蝦,三文魚等。另外仲有南瓜蓉,配合個特別醬汁係幾惹味。
六道菜之六:甜品,賣相幾精美,最特別係馬卡龍裏面的是一夾住雪芭,食落口裏,感覺冰凍新鮮。
最後仲有Coffee or Tear 飲埋先走,女朋友大滿足。兩個六道菜Set加埋一大約$13XX元。每人六百零蚊可以食到美食之餘也可以做到善事,我會推介我的朋友黎試試。
題外話/補充資料: 餐廳環境相對比較黑,要影到靚相的話就要用閃光燈,但一閃會唔會影響到別人就自己行量。 另外若果是慶生的話,可以係訂枱時講明,除了可以係甜品上寫上Happy Birthday外,Server更會點起煙花蠟燭,雖然大約只有5秒煙火,但有非常特別,生日者一定喜歡。
2012-12-03
生日