天氣真是開始涼,所以突然想食煲仔飯, 同時今天要到油麻地上學, 所以我家人陪我去了廟街食晚飯, 行了一陣廟街, 家人提議在和興飯店食煲仔飯, 此店都是炒幾味小菜, 海鮮為主, 而且煲仔飯都是此店的招牌, 我們後來order了三個煲仔飯加多一個炒菜我好耐都無食大排檔的煲仔飯, 在夜市中街道上一邊食晚飯而且一邊聽到茶室的客人正在唱歌,而且更有不少客人輪流演唱, 更是不同類型的平價貨, 更是享受廟街夜市中的風味,平民化中更是充滿香港特色!將豉油倒向煲邊, 等了大約5分鐘才開蓋, 服務員都有提點, 開蓋後都好香,不過都嫌飯不夠乾身, 而且份量都比較細煲煲低便吃到少許脆卜卜的飯焦雙腸滑雞煲$35---臘腸及潤腸的味道不算好油香及肥美, 而且都是比較細條,臘腸臘肉質素不是太靚, 不過雞肉就幾滑薑蔥田雞煲仔飯$40----田雞肉的肉質嫩滑不過不算鮮,但加上香蔥更是散發淡淡蔥香味臘味煲仔飯$35---臘肉太多肥肉, 而且配料晤夠豐富, 都也是臘腸及潤腸的味道不吸引又晤香蒜蓉炒白菜仔$30----最快是蒜蓉白菜仔送上枱, 不過我們第一眼就是覺得好細碟, 三十元真是只夾得幾注菜????,不過真是炒得好夠味
和興飯店
煲仔飯是主打

而且份量都比較細煲
煲低便吃到少許脆卜卜的飯焦

雙腸滑雞煲$35
薑蔥田雞煲仔飯$40
臘味煲仔飯$35
,不過真是炒得好夠味, 好有鑊氣!!
蒜蓉炒白菜仔$30
整體上煲仔飯的水準未算吸引及突出, 甜醬油又比較淡味了一些, 地方環境都好熱鬧及在廟街街上食飯是好有風味氣氛

2012-11-11
和興飯店