2012-11-23 384 瀏覽
好久都唔會嚟慈雲山中心, 原來這個領匯商場既大又多商店行, 還有一些非連鎖性的特式餐館存在是晚, 要長途跋涉到慈雲山中心交收, 幸好荃灣有紅van直達交收前已OR過慈雲山中心有乜地道食店, 目標就是喜喜 (超喜歡這個名字, 並且我家某人都是取這個名字)阿虫提字室內環境寬敞, 遠處掛有應該是阿虫為茶餐廳所畫的吊畫, 上面寫著「飲飲食食,歡歡喜喜,隨隨意意,開開心心」, 散發著正能量原來, 茶餐廳會為每檯送上例湯今晚的例湯是霸王花煲豬骨, 例湯飲得出是足料, 霸王花煲後滑身, 濃濃的溶入湯水中。豆腐班腩飯 $37 ... 我見差不多檯檯都有嗌這碟飯, 餸料豐富, 件件豆腐煮到入晒紅燒汁味, 豆腐的豆味濃郁;班腩就唔係咁靚, 食到一件肉質粗嚡兼有腥, 不過可取的是炸皮薄薄包住嚿班腩。薑蔥焗牛柳 $58 ... 我就係咁衰, 時常都追求無添加牛肉, 但今晚竟一反常態, 想食酒樓式油泡牛肉 這些牛柳當然是有鬆肉粉過, 可是豉油等調味都能剛好的走入晒牛肉的每條纖維, 令到油泡過的牛肉都是脹脹嫩嫩帶汁;薑片有煎香過, 蔥段亦是粗身多汁大條, 薑、蔥段、牛柳焗一焗過再上碟, 送上檯時香氣飄逸, 附近

阿虫提字
原來, 茶餐廳會為每檯送上例湯
這些牛柳當然是有鬆肉粉過, 可是豉油等調味都能剛好的走入晒牛肉的每條纖維, 令到油泡過的牛肉都是脹脹嫩嫩帶汁;薑片有煎香過, 蔥段亦是粗身多汁大條, 薑、蔥段、牛柳焗一焗過再上碟, 送上檯時香氣飄逸, 附近幾檯客都眼甘甘咁望住

竟然有豬油撈盅頭飯 $10, 超期待耶~ 常聽說吃豬油不好, 容易膽固醇偏高, 又不是日日吃, 今晚食盡佢
嫌豬油俾得少, 味道唔夠濃重, 反而豉油應有煮開過, 甜甜地帶重豉味, 亦不過鹹。
原盅蒸飯明顯是與碟頭飯的飯質不相同, 蒸飯的飯粒爽身分明, 口感煙韌彈牙
撈飯份外味美
題外話/補充資料: 員工明顯禮貌周周, 值得一讚! 全日免收加一服務費 味道:3.7 環境:4 服務:4 衛生:4 抵食:4
2012-11-09
  • 薑蔥焗牛柳