2012-11-04 524 瀏覽
今天中午到銅鑼灣,突然很想食素,便想起紫來坊,呢間食肆其實很細,衹有四張四人枱、一張二人枱及一張大圓枱,但質數一啲都唔差,食後都唔會覺得好口乾。平時星期一至五都有特價套餐,不過今天是星期六,衹可以散叫。睇了餐牌後,我對那些粥及炒粉麵都提不起與趣,點小菜自己又食唔哂,最後都係點了碟頭飯 - 芙蓉煎蛋飯及桂花燴素翅。桂花燴素翅 - 湯底很清唔會過咸,湯料亦很足,有素翅、冬茹絲、木耳絲、豆乾絲及竹笙絲等,食落有層次及咬頭。但如喜歡濃味的朋友,你會覺得淡口,不過加些淅醋後,亦會有另一種感覺。芙蓉煎蛋飯 - 蛋面煎得金黄色,很香口,但裏面的餸料絕不欺場,有金菇、冬茹絲、素火腿絲、芽菜、芹菜絲及甘筍絲等,加上甜豉油,「簡單就是美」來形容绝為不過。令我最喜歡在這裏用餐的原因,就係佢哋會用燒瓷的器皿裝載食物,在進餐的過程中,令我感到賞心悅目。另外,呢間小館有小量的素食如包裝小吃、餅乾、粮油醬料及健康飲料等,可以供給喜歡素食的客人購買。

桂花燴素翅
芙蓉煎蛋飯

2012-11-03
$78 (早餐)
桂花燴素翅
芙蓉煎蛋飯