2012-10-23 186 瀏覽
一直以黎每次一講到豬軟骨,我都覺得味千拉麵o既豬軟骨拉麵系最好食o既今日黎到鑽石山經過味千拉麵就好想食,唔需要等位就入得去喇 ,呢度座位都幾寬闊,我唔洗睇個menu就已經order左豬軟骨拉麵喇拉麵上枱o既時候好熱辣辣,仲見到出緊煙!正合我意 !!呢個拉麵既配料有昆布,芽菜,香葱等,整相整齊有條理可見師父都系有舖排地放配料,呢度其中一樣野令我好鍾意o既就係有我最鍾意o既蒜粉可以自行調較味道 , 落o係拉面度 , 令拉麵湯底更香濃之餘有少少脆卜卜o既野蒜粒趙下,好有口感豬骨湯底望落去好似有d油,但飲落去並無太膩o既感覺豬軟骨肉質軟淋 , 仲煮得好入味 , 軟骨部份更是我最愛,平時食o既多數都只能夠做到爽口o既感覺,而呢一個就好特別,口感好似好淋既牛筋咁,充滿骨膠原,幾乎到逹左入口即溶o既境界至於配料既芽菜同葱就令呢碗拉麵生色不少,因為兩者都好爽脆,配合埋拉麵入口令口感更佳!昆布味道無咩特別 , 都係一般乾貨但我認為作為日式拉麵必定要有昆布先至帶出度o個種特式風味拉麵軟硬度剛好,口感煙靱彈牙,不過味千啲拉面硬係粉粉地 ## o係熱潮仍然著重於正宗拉面小店之時 , 味千的確略遜一籌不過始終食
拉麵上枱o既時候好熱辣辣,仲見到出緊煙!正合我意 !!
呢個拉麵既配料有昆布,芽菜,香葱等,整相整齊有條理
可見師父都系有舖排地放配料,呢度其中一樣野令我好鍾意o既
令拉麵湯底更香濃之餘有少少脆卜卜o既野蒜粒趙下,好有口感
豬骨湯底望落去好似有d油,但飲落去並無太膩o既感覺
豬軟骨肉質軟淋 , 仲煮得好入味 , 軟骨部份更是我最愛,
平時食o既多數都只能夠做到爽口o既感覺,而呢一個就好特別,
至於配料既芽菜同葱就令呢碗拉麵生色不少,因為兩者都好爽脆,
但我認為作為日式拉麵必定要有昆布先至帶出度o個種特式風味
拉麵軟硬度剛好,口感煙靱彈牙,不過味千啲拉面硬係粉粉地

不過始終食左咁多年 , 同味千豬軟骨己經食出感情來 , 笑臉少不免
  • 豬軟骨拉面