2012-10-15 703 瀏覽
其實自從放題價錢加到$198兼只食得2小時, 我們已離場了。 地鐵搭多三個站到荃灣, 放題價錢更便宜...有! 享用時間更寬敞...亦有!那天早上去打羽毛球前, 當然要吃份big breakfast 打打底路經此店的門口, 看見擺放了大餐牌, 眼見價錢算ok, 店內亦寧靜, 咁就走了入內。咁啱見到有老婆婆正獨自享用早餐, 那碟上有滿滿的沙律菜兼有手掌咁大塊的吉列豬扒 非常吸引睇清楚餐牌, 老婆婆正享用的早餐應該是「沙律早餐」$26可配吉列豬扒/吉列魚柳點餐後, 終於有時間慢慢望望四周, 看看有否裝飾上改變, 因為記得以前感覺餐廳是有種夢幻得來帶有傲氣;那天見到牆上掛了幾幅畫, 增添暖意。我們叫了西式早餐再另加$5分別叫多碗火腿通粉及火腿米線, 吃飽飽打球才不會頭暈暈火腿通粉及火腿米線是最快送來, 沒想過份量都有不少, 我們以為份量只有快餐店‧那種小碗裝 米線軟滑但也不失彈性, 米香兼口感舒服, 湯無味精, 喝完也不覺得口乾西冷牛扒配香腸 $28 ... 雞肉腸只是白烚, 如果煎香會更好 西冷牛扒有少少鬆肉粉過, 可是牛肉味是依然能保存, 不會如同嚼蠟;那片蒜蓉多士令我懷疑是否早一晚

非常吸引

那天見到牆上掛了幾幅畫, 增添暖意。

西冷牛扒有少少鬆肉粉過, 可是牛肉味是依然能保存, 不會如同嚼蠟;那片蒜蓉多士令我懷疑是否早一晚放題賣剩, 因為除了凍之外, 還有質地是韌如牛皮, 要用牙齒與手指角力, 咀嚼感是硬掘掘, 完全把早晨心情破壞掉
吉列豬扒配煎蛋 $26 ... 吉列豬扒反而沒有鬆肉粉過的質感, 豬扒瘦削、無肥膏邊位, 炸得脆但並非酥;煎蛋的蛋白唔夠厚, 看似脆邊可惜一點也不脆, 蛋黃味道亦是一般, 唔算濃郁;蒜蓉多士唔洗講, 一塊唔得第二塊都唔見得有多好

早餐還包一杯熱飲, 凍飲就要加$3
題外話/補充資料: 自己有麵包工場但為何要用隔夜麵包當早餐來趕客???
2012-10-08
$33 (早餐)
  • 火腿米線