2012-09-24 1583 瀏覽
嚟到呢個杳無人煙嘅地方,想食熱食都真係冇乜選擇,唔幫襯佢個飯堂就只能夠捱杯麵喇。喺呢個大前提之下我哋當然乖乖哋放低幾十蚊喺度食晚餐啦。原先以為要搭枱,不過原來每個入營嘅單位都有自己嘅枱,食物份量就按人數分配,咁嘅安排都唔錯喎。去到自己張枱坐底,見到啲餸都係最typical 嘅飯堂食物——蒸水蛋、咖哩魚蛋、雞同埋菜。由於冇任何期望嘅關係,所以雖然見到個賣相唔係好得,但我都冇乜失望嘅感覺。之不過食咗第一啖餸之後就覺得距離我已經低無可低嘅expectation 都仲係有少少落差,皆因所有餸都係凍嘅——直情係有冰凍嘅感覺。究其原因,都係冷氣太勁加上啲餸太早上枱再加埋冇蓋冚住。須知道我幫襯佢嘅原因就係想晚餐有啲熱嘢食,咁你畀啲凍嘅餸我,點解我唔番房食熱辣辣嘅杯麵?不過話說回來,就食物嘅味道嚟講其實都唔算差,畢竟全部都係低難度菜式,咁都唔掂嘅話真係要畀兩個喊口佢。最後講吓每個camp site 飯堂嘅鎮店之寶——紫菜湯。又係另一個失望,小弟真係從來冇飲過咁淡嘅紫菜湯。雖然食物質素強差人意,但我哋都清咗枱,因為佢嘅份量實在少得可憐,加上又冇其他餐廳選擇,為免半夜三點餓醒就唯有乖乖地食晒佢 -_-