2012-09-18 7421 瀏覽
我去呢間酒樓都去左好幾年,我都係貪去夠晒平,平時中午時段一至五特登搭電車黎飲茶都抵過係中環。是日係星期六,冇平日咁多人,一黎到就有位,價錢仲比一至五平左,哈! 哈!我同朋友兩個人叫左五款點心都夠晒飽,包括韮菜餃,有三件,韮菜餡料清爽,仲有蝦、豬肉等,餃皮厚左少少,但有QQ的感覺,仲特價9.8一籠,簡直超值。粉菓都係有三件,餡料同韮菜餃有點相似,而且仲好豐富,有花生、豬肉、粉葛等,粉菓皮都係厚左少少,有彈牙的感覺,好滿足。炸腐皮卷,有三件,剛剛炸好,非常香脆可口,唔會食到好油膩,而且事先幫我地剪開左一半,容易夾,唔駛一下子成條食,餡料有蘿白絲、雲耳、腐竹,蝦肉等,蘸埋喼汁特別好味,仲更加突出香味添。 山竹牛肉都係有三件,因為我唔食牛肉,朋友自己食晒,佢話都ok! 好味~蒸鮮竹卷,餡料同炸腐皮卷差唔多,朋友點晒兩款炸腐皮卷同蒸鮮竹卷,可以比較到唔同煮,一個炸,一個蒸,且好重蠔油味,真係別有豐味,始終我都係鍾情於炸腐皮卷多d。

正韮菜餃
正粉菓
正炸腐皮卷
山竹牛肉
,始終我都係鍾情於炸腐皮卷多d
正蒸鮮竹卷
2012-08-11