2012-09-05 1641 瀏覽
係周末當中我地離開左陸地 下海上船搵美食 早聽聞避風塘間有船仔海鮮食 但係我同朋友都講左黎食好耐 遲遲都未去到不過今次就黎真拉 ~~ 係早一個星期預約 都重有位 好順利 傍晚9時正上船 由船家撐住格艇黎接我地 又再撐番出去 當時大約都有7-8隻艇 泊埋一齊 我地就叫左個2人套餐 韮菜花 > 好嫩 好甜 好小食到D咁新鮮白灼水魷魚+粉腸 > 魷魚冇咩味 只係配上點點豉油調味 而粉腸我本身都唔愛好既 都唔太特別 都係冇咩味 蒜蓉粉絲蒸蟶子 > 有大條既蟶子 好鮮味 只需要加上蒜蓉豉油調味 已經可以帶出鮮味來 同埋粉絲吸左D汁 真係幾正豉椒炒䙺 > 為必備菜色 幾有鑊氣 不過味道無拉拉有D甜甜地 所以都有D奇怪湯鴨粉 > D粉係幾滑既 不過湯低有D咸 鴨肉就普普通通的避風塘炒肉蟹 > 好多蒜 好香 不過隻蟹好似有D細 冇咩肉不過叫想叫好多野食 就好多野都冇囉 話要一早訂.....約個時又唔講....= = " 鬼知咩 !? 連蝦都要訂 OMG今次只係食船上風味 過下引都唔錯既

不過今次就黎真拉 ~~ 係早一個星期預約 都重有位 好順利

我地就叫左個2人套餐