2012-09-04 57 瀏覽
味皇……年多前幫襯過幾次, 貪其舖頭內有部大電視, 可一邊食, 一邊睇新聞; 當時食物水準一般, 沒甚麼特別深刻之印象. 今晚, 忽然想食海南雞飯, 第一時間諗起味皇那份無骨海南雞飯, 所以馬上撘了三十大元的士去位於尖沙咀漆咸道哪家分店當時大約晚上十一點, 店內祇得兩台客. 我坐在電視機前哪張台, 不用看餐牌便立即點了一客無骨海南雞飯套餐不消三分鐘, 服務員把整客套餐送上, 內含無骨海南雞一碟, 雞油飯一碗, 油菜一碟, 例水一碗, 加上凍奶茶一杯 (凍飲加$4)先說碟雞, 賣相勉強合格, 但一入口, 已明顯吃出是雪藏雞貨色, 沒法子, 要吃新鮮雞, 唯有返大陸; 不是他的錯到碗油飯嘞, 四個字, “不知所謂”! 話明油飯, 但成碗飯乾爭爭 (你睇張相吖,雖則開住閃光燈來影, 但 D飯粒完全冇反光, 可想而知有幾乾), 而且又凍又硬, 好似隔夜冷飯咁, 完全FEEL 唔到有雞油味!碗飯咁乾, 諗住飲啖湯濕吓個咀, 再食過吖, 點知碗湯仲不堪, 仲凍過碗飯, 而且淡而無味, 都唔知前前後後溝水翻滾過幾多次! 五個字, “ 更不知所謂”!油菜份量就夠, 但D生菜淥得太耐了凍奶茶, 一般茶仔

, 完全FEEL 唔到有雞油味!

油菜份量就夠, 但D生菜淥得太耐了

凍奶茶, 一般茶仔水準, 但凍飲加四蚊就貴咗D

Overall 來講, 埋單$66 食D咁嘅嘢, 完全不合格 !!

題外話/補充資料: [b]完全不合格 [/b]
2012-08-31