2012-08-28 213 瀏覽
都好多人去食,露天火鍋都幾特別,公司有人BD都會去呢度打邊lo.咁我哋坐室內有冷氣嗰度,望住個露天花槽都幾有特色.多人就嗌兩個煲,因為上次都試過豬骨煲同招牌靚煲皇,都ok,今次轉下食其他,一個係蕃茄蟹,另一個係沙嗲大蜆煲.都有先食冷品頭盤,我哋通常唔好冷熱交替,先食晒頭盤冷品先,嗌咗一份海膽同魚刺身,兩樣都好新鮮,海膽用埋紫菜仲正.配料都嗌好多,雜菜,丸類,手切本地肥牛同霜降當然有叫,羊片都有,豬頸肉,白鱔片,魚頭,魚卜,生根,竹笙,雞子,鏡貝,用兩種唔同湯底食係有唔同味道,沙嗲窩我就唔點辣椒豉油.因為都辣辣哋好惹味.另外開始無乜湯嗰陣,呢度加嘢係加番湯,而唔係其他火鍋咁係加水,搞到個湯底愈嚟越淡,由於係加番蕃茄湯同沙嗲湯,成個窩keep住夠味,呢度要讚.啤酒就慢慢飲,我哋男女都有飲,因為仲有下場,所以飲得唔太多,我就淨係飲一杯,然後轉飲汔水.

蕃茄蟹湯底
沙嗲大蜆煲