2012-08-29 47 瀏覽
以往飯局搵食多數約晌尖沙咀,其實都已經幾方便,不過,依期其中一位老友住得好北,所以改去又一城搵食,方便大家飯後歸家。事隔又成大半年,飯腳就喺一班團契裡面嘅老朋友,識咗十幾廿年,雖然依家團契聚會甩晒,但靠依啲開飯活動久唔久半年、一年聚一聚,維繫一下,大家關係仲保持到,算唔錯呀。一早訂定位,因為我哋有成7個人,所以定枱時已指明麻煩安排圓枱,比起一字排開嘅長枱方便好多。大家睇完餐牌,感覺有啲花多眼亂,既然見佢有啲2、4、6人套餐,就簡單啲向套餐埋手。套餐只有晌星期一至五晚市適用,公眾假期除外,亦問一問過侍應,菜式嘅份量跟散叫一樣,最終決定,就喺先點一個6人餐,因為我哋女多男少,睇睇夠唔夠食,免得浪費嘥嘢。6人餐$648,晌指定餐牌中選擇,包咗兩款頭盤(4選2),一款沙律(3選1),兩款薄餅(7選2),一款意粉(4選1),再加兩客甜品拼盤,飲品就包六杯。題外話,雖然叫咗套餐已經喺劃一價,下面各項菜式都標埋個散叫價等大家當個參考。雖然安坐於圓枱當中,但擺好餐具,上埋飲品嘅話,恐怕枱面地方都唔多見使,為免啲嘢食堆到一枱都喺,所以要求先上頭盤、沙律,食完先後上薄餅、意粉,侍應姐姐一句無問題,完全安排

2、4、6人套餐詳細資料
套餐可揀菜式,當然散叫餐牌嘅選擇更多。
雖然安坐於圓枱當中,但擺好餐具,上埋飲品嘅話,恐怕枱面地方都唔多見使,為免啲嘢食堆到一枱都喺,所以要求先上頭盤、沙律,食完先後上薄餅、意粉,侍應姐姐一句無問題,完全安排到晒,貼心服務未至於此
,稍後仲有得講。

焗麵包球 $49
4款頭盤當中,揀咗「焗麵包球」同「焗磨菇」。依個麵包球都算係Pizza Express嘅「名物」,雖未喺為佢慕名而來,但都差唔多枱枱都會點嚟試吓。麵包球一碟有9粒,實夠分,被人講到好正咁,食落只可以講喺唔錯,因為麵包心感覺都比較實;反而汁醬似喺賣點,伴有三款汁醬:蒜蓉牛油、乾蕃茄醬、香草汁,三者以香草汁較突出,青青綠嘅香草汁,香草味好重,又油潤,點麵包球好食
;而蒜蓉牛油嘅蒜蓉味只係輕輕點出,至於乾蕃茄醬,跟期望之中較大落差,唔喺太有蕃茄香。
焗磨菇 $70

第二個頭盤,正常情況下喺有6粒磨菇加6粒焗麵包球,因為有7個人,所以跟個女侍應講,希望用麵包球換焗多一粒磨菇,佢話無問題嘅,點知?喜出望外,直情俾多粒焗磨菇
,而焗麵包球則一粒都無少,咁嘅服務態度幾窩心呢
!有機磨菇醸入馬蘇里拉芝士、香草汁、忌廉汁,焗後帶少許焦香,磨菇非常多汁,菇菌香味又夠,配合芝士、醬汁,真喺好味
。而依碟嘅焗麵包球,只附上乾蕃茄醬、香草汁,少咗蒜蓉牛油,正如上欄所講,個牛油嘅蒜味唔突出,如果因只叫焗磨菇而試唔到個蒜蓉牛油,唔喺咩損失囉。
碟焗磨菇 ,真係額外俾多一粒我哋架!
意大利火腿沙律 $109

材料包括意大利火腿、磨菇、醃洋蔥、青菜沙律、車厘茄、青豆角、橄欖、巴馬臣芝士,配上洋醋汁,依個喺晌餐牌標示嘅成份,都幾細心,等食客對菜式用料一目了然。睇番碟沙律,材料確實幾足,味道幾清新,加咗巴馬火腿,添上幾分鹹香
;醬汁喺橄欖油搭意大利陳醋,感覺酸香醇和,醬汁喺以小兜另上,如要拌入沙律中,反而要事先向侍應提出,依個做法又幾有心思
。而每份沙律均配上烤麵包條,一客都有成4大條,點意大利陳醋又得,點番之前食焗麵包球嘅醬都得。
辣牛肉薄餅 $125
店家嘅薄餅分羅馬薄餅或那波里薄餅,辣牛肉薄餅屬前者,餅底更大、更薄、更香脆。其實,都幾大個,直徑大概都有13、14吋左右,材料比較簡單,只有辣牛肉碎、青椒、洋蔥,雖然唔係鋪到滿,但分佈算平均,啖啖都食到3款材料
,而且,餡料下嘅蕃茄醬同芝士落得一啲都無手緊,再配合埋脆薄餅底,使味道更突出
,雖然叫辣牛肉,但唔喺點辣。
松露菌薄餅 $132

薄餅有7款可揀之時,依個已經喺首選,屬那波里薄餅,無咁大個,直徑10吋左右,傳統脆薄餅底,口感同食羅馬薄餅又唔喺好大分別。材料包括野菌、松露菌油、迷迭香、蒜蓉,全部都喺濃味嘅材料,加埋蕃茄醬、巴馬臣芝士,可想而知味道幾搶幾濃郁
意式野菌螺絲粉 $107
螺絲粉煮得啱啱好,有咬口,雖然佢話個螺絲粉加入咗牛肝菌、蘑菇汁、松露菌油嚟煮,不過牛肝菌唔多。原以為蘑菇汁加松露菌油,幻想個效果會幾出,不過,食落唔算好濃,如果講以菌入饌,上次晌美孚Mia碟「忌廉野菌雞柳配扁意粉」就上乘好多。
馬沙拉雞肉長通粉 $103

以上套餐嘅菜式就食晒,真喺唔多夠,所以散叫多一款長通粉。聽見馬沙拉三個字,腦海已定型咗喺嫣嫣紅紅、富印度香料嘅模樣,點知錯晒,色澤跟一般忌廉汁打底嘅意大利麵無異。長通粉,配合上雞肉、大蘑菇、馬沙拉醬汁、百里香醬汁、巴馬臣芝士而製成,據餐牌介紹,大蘑菇及白蘑菇均來自上水嘅有機農場
,支持本地農作之餘,亦減低碳排放,當喺對環保出多一分力
。大蘑菇切到碎碎,而雞肉亦未見好多,但醬汁頗香,刨埋巴馬臣芝士晌面,相得益彰呀。
甜品拼盤

每一客可從4款迷你甜品之中(芝士蛋糕、焗麵包球配朱古力榛子醬、意式芝士餅、朱古力蛋糕)揀3客,既然我哋有兩客,自然可以試晒4款,只係傷腦筋揀邊款重複啫。之前睇食評普遍對意式芝士餅同朱古力蛋糕較推薦,所以就多要依兩款。但估唔到,竟然喺芝士蛋糕覺得佢做得有水準
,薄薄消化餅底配濃郁芝士餡心;其次意式芝士餅確喺有料到,馬卡風芝士打得幼滑,手指餅有酒香
;焗麵包球配朱古力榛子醬,OK啦;講到個朱古力蛋糕,質地較濕,但朱古力濃郁就貨真價實。
餐飲可供選擇唔太多,都喺凍檸茶、汽水、咖啡、茶。我就當然揀飲凍檸茶啦($35),因為只有凍檸茶可添飲,不停添加凍茶,仲可以要求額外俾啲檸檬
。汽水($33)原支355ml樽裝上,都算少有啦,唔係汽水機斟出嚟,不過就無得添飲嘅,而茶啡($32-38)我哋當中無人試,無意見。
依餐唔單只因為一班老友聚舊食得開心,亦因為有咁好招呼,而食物又有水準,所以感覺更舒暢
。下餐幾時?可能又多等半年咯!
2、4、6人套餐詳細資料
套餐可揀菜式,當然散叫餐牌嘅選擇更多。
碟焗磨菇 ,真係額外俾多一粒我哋架!
  • 焗磨菇
  • 意大利火腿沙律