2012-08-27 276 瀏覽
那天是我爸爸的生日前夕, 我選擇了福雅軒酒家來慶祝我爸爸的生日, 而且大家都那麼巧合一起下班, 我們相約在新都等待, 在酒家的門口已經是有好大的海報推介夏日的推介食品有冬瓜盅及片皮鴨,我們由帶位小姐入座後, 馬上準備點餐, 因為大家都好著急又肚餓, 菜都好快上了, 不過今次我特別一些講了服務先, 服務真是覺得有點待慢, 我們一邊食飯, 一邊流著汗水,因為不覺有開空調, 問個侍應開大d冷氣, 她又好敷衍了事話中央冷氣冇得調較, 那麼我們都沒有再追問下去, 過了十五分鐘, 突然覺得好涼快而且頭頂上更有陣陣冷氣吹下來, 你們都可是侍應們的服務有幾敷衍我們, 如果再沒有開冷氣, 下次免費都晤來, 不想焗死 是日推介是冬瓜盅及片皮鴨, 兩者我都好喜歡食, 但一定二選其一, 否則另一款要收正價, 最後我們都是選擇了片皮鴨爽脆海蜇(小食)$48---麻香味一般,勝在灑上面的白芝麻份量多,芝麻味香, 不過我嫌份量少了一些, 不過食落都好爽口京式片皮鴨(一食)$68---那是今晚的主角, 我們選擇了一食的片皮鴨, 因為我們都食不消, 片皮鴨是今天的特價推介菜式, 所以不會在客人面前片鴨片, 不過我都好
爽脆海蜇(小食)$48----麻香味一般,勝在灑上面的白芝麻份量多,芝麻味香, 不過我嫌份量少了一些
京式片皮鴨(一食)$68---那是今晚的主角, 我們選擇了一食的片皮鴨, 因為我們都食不消, 片皮鴨是今天的特價推介菜式, 所以不會在客人面前片鴨片, 不過我都好欣賞這裡的片皮鴨, 因為真是好抵食而且食落的片皮鴨熱辣辣又脆口, 我與鄰近枱的客人意見有差異, 鄰近客人反映給部長聽不喜歡片皮鴨切得大塊,我反而我沒太大所謂, 我喜歡大大片的片皮鴨而且連起一些鴨肉, 因為口感會juicy, 又可以鎖住肉汁,而且又沒有肥膏, 有一籠足夠的薄餅皮跟上, 當然不少得京蔥作配料, 用薄餅皮包住鴨皮來食, 皮又脆又帶汁,食到咀邊都係咁漏油
京式片皮鴨(一食)$68-----皮又脆又帶汁,食到咀邊都係咁漏油
鮑汁花膠柚皮$78---菜式方面不會太鹹,因為沒有用蝦籽, 柚皮都好夠腍身,清淡的柚皮配上味濃鮑汁真是恰到好處,花膠更可以養顏,啖啖更有骨膠原真是我們最愛食物
鮑汁花膠柚皮$78---花膠都較為韌口, 柚皮都夠腍
竹笙羅漢燒豆腐$55---今餐食得太多肉了, 所以order番個素食的小菜, 西蘭花再烚腍d便是更好,竹笙較爽口, 可是份量少, 此小菜都是健康之選, 清下腸胃的一道菜
竹笙羅漢燒豆腐$55---不過不失的一道清淡的小菜, 可是竹笙份都只是夠一人一件
鮮果脆皮咕嚕肉$60---咕嚕咕嚕肉真是太多肥肉, 真是好滯, 而且又少汁, 汁又不夠甜酸, 外皮又不脆帶點腍身,真是好差的一道菜....
鮮果脆皮咕嚕肉$60---咕嚕肉真是太多肥肉,汁少又晤甜酸又晤脆
翡翠蜜桃炒帶子$98----炒得好有鑊氣,香甜的蜜桃配上爽口的西芹, 令到菜式更帶有清新的感覺, 一開二的帶子粒給人帶有吝嗇的感覺, 吃得不爽, 而且帶子份量又不多, 不過勝在沒有雪藏味, 炒過的帶子都好香口
翡翠蜜桃炒帶子$98---得好有鑊氣,香甜的蜜桃配上爽口的西芹,但帶子是一開二!有點吝嗇
秘製通菜煲$68---帶有蝦醬味的通菜, 不過我個人口味不是太喜歡食得太濃,我可以讚此道菜用的通菜都真是好新鮮, 而且又好碧綠又爽口
秘製通菜煲$68---蝦醬味的通菜真是好惹味, 勝在通菜真是好碧綠好新鮮
淮杞燉螺頭$98----湯料真是好足, 螺頭, 雞腳,淮山....真是好滋補, 湯色更是清澈見底,,雖然用雞肉煲湯, 但是個湯不會好油,雞腳又夠腍, 湯的味道濃郁, 不會好油膩, 真是好好飲
淮杞燉螺頭味道濃度剛好, 不會好油, 真是好好飲
淮杞燉螺頭$98---湯料真是好足, 螺頭, 雞腳,淮山....真是好滋補
是日贈送的糖水是紫米露&桂圓紅棗杞子, 也是太甜膩, 而且味道真是太甜!
是日贈送的甜品糖水有紫米露, 桂圓紅棗杞子---不過調配得太竹甜
杞子桂花糕$8---清甜美味,軟靭適中, 散發陣陣的桂花幽香, 質感挺實

椰汁紅豆糕$8---味道有點過甜, 勝在椰汁味夠重, 紅豆都夠腍,同樣是質感挺實

香芒布甸$8---芒果是夏天的熱帶水果, 布甸內裡都好有芒果肉,味道都好鮮甜,香滑花奶更令芒果有甸入口更滑溜
香芒布甸$8, 椰汁紅豆糕$8, 杞子桂花糕$8---最愛都是芒果有甸, 果肉多又鮮甜
總數埋單是$712, 服務方面有時都會主動斟下茶, 收下碟, 都常換骨碟, 食物方面最讚都是個燉湯及片皮鴨, 其實我都第三次來福雅軒食片皮鴨, 因為我真是好欣賞鴨肉連埋一些鴨肉,切成大大塊, 可以滿足自己的口感, 肉汁豐富, 炒小菜方面用料有點吝嗇, 帶子一開二, 竹笙, 花膠不是多, 差不多成百元order個小菜都只想大體一點,可是令人失望, 價錢偏貴都不是太重要,不過與食物水準不是好成比例, 感到中規中距, 希望下次來到時不會太熱!
題外話/補充資料: 晚芥$10一位, 酸菜$10一碟
2012-07-12