2012-07-07 228 瀏覽
一連兩日都係食鐵板, 之前係尖沙咀果間, 名就唔開, 麻麻地, 有少少陰影。但今日成班朋友都話想食, 雖然諗起都無胃口, 但都係去左。黎喱間係因為有個朋友同屋企人食過, 推介, 見近近地所以就黎左。可能我地六點幾就去到, 個場好空, 無咩人。我心諗, 今次又中伏啦! 我叫左個推介既特價晚餐, 因為反正都覺得中伏就想叫個平D。點知, 一切都出乎意料之外, 喱一餐, 竟然係我其中一個食過最好尾既鐵板燒。先講沙律, 個沙律俾我既感覺好特別, 酸酸地好醒胃, 個汁係出面未試過, 係有創意既, 但當時既我都仲未說服到自己, 只係覺得暴風雨既前席往往係平靜。之後係三文魚壽司, 普通, 無話特別新鮮但又未至於係迴轉壽司既程度, 舊飯FEEL到係熟手師傅挰既。帶子, 88蚊既鐵板燒有帶子的確係底, 帶子食得出係鮮甜, 「中伏說」已經完全瓦解。主菜, 肥牛薄燒, 明明係鐵板燒, 但肥牛絕對唔會太硬亦食唔出UN, 好香牛味, 煙燻味令成塊牛成級, 有應有既鐵板燒水準, 應該係用高級肥牛(好似係)。平時唔係太鍾意太菜既我都覺得碟菜香口, 忍唔住夾埋朋友果碟。炒飯, 香口, 而且炒出黎係一粒粒, 係茶記既無得

但今日成班朋友都話想食, 雖然諗起都無胃口, 但都係去左。

我叫左個推介既特價晚餐, 因為反正都覺得中伏就想叫個平D。

先講沙律, 個沙律俾我既感覺好特別, 酸酸地好醒胃
, 個汁係出面未試過,

炒飯, 香口, 而且炒出黎係一粒粒, 係茶記既無得比。

師傅好好人亦好好傾, 見我幾個朋友係男仔, 炒多左一碗俾佢地分。

最後甜品雞蛋布丁普普通通, 不過不失啦不過女仔黎講有D過甜。

侍應倒茶足, 收銀仲同我地有傾有講, 個呀姨好鬼風趣。

同師傅傾多兩句佢仲問我地食唔食雪糕, 總之成個過程係歡樂既,

可能亦都係因為一班好耐無見既朋友聚頭, 令喱餐飯加左唔少分。

總而言之, 喱間真係好過平時屋企人帶我去尖沙咀食既高級鐵板燒好多,

而且又唔需要等位, 師傅又親民, 感覺好好, 我會再來幫趁。相遲D UP上黎。

題外話/補充資料: [b]1. 嘗試下同D師傅傾計有著數XD 2. 朋友食既大蝦餐話值得推介, 下次試!! [/b]
  • 清酒帶子
  • 時菜