2012-06-23 16 瀏覽
望番眾食家的食評,大家在這裡食到的菜色都是差不多果幾款,大家影出黎的相都是果幾度菜, 而相信大家都懷著一些興奮或愉快的心情來到這裡吃!香港確實缺少一些較好質素的主題餐廳,可能是我孤陋寡聞啦,有好多都是好強調個餐廳主題 rather than食物,不竟是一間餐廳,食物當然是最重要啦。我lee d post80 好似不太熟悉 fiat。。只是一次機緣巧合,在樓下商場見到有架同名牌GG crossover的車,好正!我阿爸話,lee 架咪 「快意」lor. ....ooooo. ..等我仲以為係大 fat tim 正文: 先講講環境,在汽車陳列室內,好光猛,好整潔,簡單而又麼登的裝修,加上 designer chair 的配襯,更令心情更為暢快。餐廳內枱與枱之間好多空間, 我們亦自成一角, 食得好開心~~~!!!眾食客都好有禮貌, 所以成間餐廳都不會有嘈的感覺 !!! 店內由餐牌, 牌具至餐枱...... 等所有野都好乾淨, 看看餐牌, 這裡的signature dishes有六款當中都點了3樣來試試, 由於我們還要等朋友到來, 店員亦有禮地問我們 : 叫唔叫D 野飲下先呢, 好在他L
望番眾食家的食評,大家在這裡食到的菜色都是差不多果幾款,
大家影出黎的相都是果幾度菜,
而相信大家都懷著一些興奮或愉快的心情來到這裡吃!

香港確實缺少一些較好質素的主題餐廳,可能是我孤陋寡聞啦,

我阿爸話,lee 架咪 「快意」lor. ....
ooooo. ..等我仲以為係大 fat tim

正文:

眾食客都好有禮貌, 所以成間餐廳都不會有嘈的感覺 !!!
好在他LEE 句, 我們才翻去menu 的另一面看...... 發現原來D 野飲好底ah............hahahah !!!
於是叫了 Lava Mocha Delux & 類近frappaccino 的 Afforgato try try
Lava Mocha Delux (有粒綿花糖在上) & Afforgato & CHOCOLATE
先來個新鮮無花果拼乳清芝士伴白松露菌蜜糖....
我曾看過一篇BLOG 寫道:
『 某酒店行政糕餅總廚,經常為該酒店的意大利餐廳炮製紅酒燴鮮無花果,
主要作為星期日Sunday Brunch的其中一項自助冷盤,也放在平日的甜品車,
他說每次Sunday Brunch只需供應約廿隻鮮無花果便綽綽有餘,因「懂得吃的人真是不多」。』

haha無錯, 貴格餐廳我唔familiar , 但作為平民食家的我, 理解到一般香港不多餐廳serves FIGS !!!
難怪阿行政總廚都說道....

切左皮的FIGFIG 配上綿綿芝士乳酪, 質感好綿綿....食到陣陣的白松露味道, 正
不過食不出有蜜糖??!?!!?!?? 可再多DD
新鮮無花果拼乳清芝士伴白松露菌蜜糖
另一個必食的是燴意大利肉丸配米米意粉, 唔好睇佢賣相似足肉醬意粉無乜新意,
o答真D, 每一啖味道都好仔細! 好有層次 !!@@
米米煮得好有咬口, 混合了香草碎, 更香口, OLIVE OIL 令佢不會太乾, 感覺好軟滑潤口, 食完一啖又一啖唔知飽!
意大利肉丸好有肉丸味!!!!! 讚 !
鰽魚+燴意大利肉丸配米米意粉
是日的MAIN 是鰽魚(還有其他配料,但忘記左個名了) ,
個鰽魚煎我外脆內軟, 由於這類魚本身冇乜味, 所以好靠配料及調味的襯托…
ONLY 看看個賣相, 幾唔錯bor !!
配料鹹鹹的相當薏味, 大量的olive oil 令到成碟菜rich 了, hehe

唯一失色的是甜品....
個chocolate cake 普通左D ,只是被燴提子蘋果這名吸引左, 但REALLY 一般般
tiramisu 上層的 Affogato 可以再濃一點, 但中層的 Mascapone cheese 好香滑+ 底層鬆脆的 Espresso 餅底, 幾好...

PS>> 要讚一讚眾服務生, 他們會清哂枱面的USED 餐具食物, 再極速還原張枱才上甜品,
行動乾淨利落, 正!!

找日再來悠悠閒的high 下TTTTTTTTT 先
fiat 雪糕 !!! 唔知有無movenpick 雪糕咁好味lei !!!~~~
早前趁感謝日掃了一箱figfig !!!!好新鮮 !!!!!
1個月前去入了FIG FIG, SEE IT'S REAL LOOK !!!

2012-06-17
新鮮無花果拼乳清芝士伴白松露菌蜜糖