2012-06-18 519 瀏覽
上星期跟老細見客,經同事介紹,去左岩岩開張無耐既岡田和生日本餐廳,雖然係紅磡,但其實都幾方便。餐廳格局一流,有海景View, 開放式廚房,走型格路線!每個couse既碗碟都好別緻, 看來係有用心搭配過。驚喜是我地每人都有一個custom menu, 仲有廚師親筆提字, 好細心。我地每人order左Kaiseki set, 總共有8個course. Flash smoked salmon.煙三文魚果然名不虛傳,煙霧一湧而出,除左味道,視覺效果已經夠你享受。正!Lobster kudzu uchi and jyunsai, slowly steamed abalone tsubo soup經理介紹,呢款湯足足要煲四日,每日12個鐘,難怪味道十分濃郁。 Seasonal SashimiSashimi配上兩款廚師自製既豉油及新鮮wasabi, 味道一流。Edomae style Sushi平時一向唔會order魚子壽司,但係今次令我眼前一亮,出奇地好吃,質感好實在。兩款壽司在上菜前廚師已經加入調味料,所以不用豉油亦一樣好吃。Grilled Abalone燒茄子很出色,加上肉質爽口既南非飽魚,又

Menu
Seasonal Sashimi

Edomae style Sushi
Grilled Abalone
燒茄子很出色,加上肉質爽口既南非飽魚,又是另一好配搭。
Tomato dash simmered Wagyu Beef with homemade yuba
和牛肉質頗juicy及有豐厚既口感, 用蕃茄作上湯,味道清甜可口。
Uni rice and asari clam miso soup
呢個海膽飯鮮味十足, 喜歡吃海膽既朋友一定好喜歡! 值得一試!
Chef's dessert.
聞說靜岡蜜瓜好好食,今次終於有機會試下,一啖咬落去入口融化,鮮甜爽口,超棒!
Dessert仲有無花果味既雪糕,蠻不錯!

一嘗懷石料理既滋味,單只係視覺上都已經好豐富。
有機會一定會介紹朋友黎!
2012-06-13