2012-05-13 814 瀏覽
葵芳飲茶...熊媽已經由大連鎖店轉嚟這小連鎖店, 因為食品出品穩定, 次次去食都會有一樣的享受今期嘅$6.80優惠, 個人來說就dry了點, 不過都有點點吸引嘅食品首先就是「低(抵)食北菰蒸魚肚」 $8.80, 一兜會有4大件炸魚肚, 底下墊些豆卜, 炸魚肚即是炸了的魚鰾也亦即是炸了的花膠, 廚師把它們蒸腍(不是腍爛, 因為豆卜都只不過是頗軟的質地), 只用簡單調味料調味, 所以能吃出少少腥味, 而且每件都含豐富天然膠質(膠原蛋白), 口腔膠一膠潤一潤歷久不散的感覺杞子菠菜乾蒸燒賣$6.80是一款非常新穎的款式, 每粒燒賣的豬肉量竟比菠菜量還少, 所以口感是菜多肉少, 菠菜本身的滑原來有令到豬肉肉質口感變滑的功能, 杞子飽滿所以多汁兼味道帶甜, 燒賣皮厚薄適中, 蒸熟後呈透明, 真是一粒清盈不油不滯的乾蒸燒賣!

2012-05-10
$40 (早餐)
  • 北菰蒸魚肚
  • 杞子菠菜乾蒸燒賣