又一次獲幸運之神錫住,可能見小弟工作唔順,傻更更咁抽到三張自助晚餐餐券,等我開心番吓啦。地點係西環嘅港島太平洋酒店薈萃閣,記得大概三、四年前嚟食過當慶祝生日,但感覺麻麻,除咗食物嘅款式選擇唔多之外,質素亦只係好一般,基本上唔會至翻兜嘅餐廳。雖然係咁,免費嘅又無理由唔去架,拉埋老婆同一個同事一齊去擦番餐。西環話遠唔遠,話近交通又有啲唔方便,幸好有隧巴行西隧直達所住嘅屋村,都算OK!事隔數事,餐廳環境無乜點變,之前嚟過已對食物質素有所了解,知道唔會有咩驚喜,有晒心理準備。唯服務方面,依然保持待客有禮,好似我哋三個,訂位時講明「食嘢唔俾錢」,嚟到無話俾個死位你,又唔會對你白眼,一坐低好禮貌問你要啲咩嘢飲,最正係好細心解釋:食完通知佢哋一聲,唔使再俾咩費用,就可以走得,服務方面值得一讚。依度地方唔太大,環境一眼望晒。晌港島區計,佢哋個自助晚餐算幾平,三百鬆啲,仲要有折扣,況且西環酒店又唔多,競爭相對細,今晚所見,都幾多客人。故此,枱凳都拍得頗為密。雖然食物種類叫做樣樣有啲,不過食物區唔大,企晌中間(壽司、沙律、甜品區),向左望(餐湯、熱盤),向右望(薄餅、咖喱、烤肉),都已經睇晒!都唔理多定少

依度地方唔太大,環境一眼望晒。晌港島區計,佢哋個自助晚餐算幾平,三百鬆啲,仲要有折扣,況且西環酒店又唔多,競爭相對細,今晚所見,都幾多客人。故此,枱凳都拍得頗為密。雖然食物種類叫做樣樣有啲,不過食物區唔大,企晌中間(壽司、沙律、甜品區),向左望(餐湯、熱盤),向右望(薄餅、咖喱、烤肉),都已經睇晒!都唔理多定少,填飽個肚先係正路。

餐湯、餐包
最左側嘅食物區係餐湯,有中式(海底椰煲雞湯)有西式(粟米腿蓉湯),兩者比較,前者較好喇,只係湯味較淡;而個粟米湯真係有啲快餐店水平,可以不理。幾款小餐包,側旁有烘包機,可以烘翻熱。
餐湯、餐包,後面係列熱盤,約10款左右!
熱盤
熱盤放晌餐湯嗰邊,只係得10款左右,記憶所及,包括:焗青口、炒菜、燒雞、烤南瓜、蒸魚、紅酒燴牛肉、燒羊扒、煎鴨胸、瀨尿蝦、豉油皇魷魚炒麵……,總之感覺較為大路、普通,無論款式或味道,都係令人食咗都唔係有太大印象。所以,我都係揀咗三幾款比較鍾意嘅嚟食!
魚生、壽司
中排嘅食物區放有魚生、壽司,三文魚、吞拿魚、油甘魚,師傅晌廚房切好晒,你要幾多就夾幾多俾你,睇樣就麻麻,食落都好一般;另外壽司更不俏一看,一睇啲飯就知搵機啤出嚟,啲製作又求其
,所以,壽司完全無試。
魚生、壽司,望落去都感到唔係好得。
沙律、凍海鮮
中排食物區仲有自助沙律吧,三幾款沙律菜搭7、8種配料,反而醬汁選擇多,共5款,不過,同樣唔多特別。沙律吧側邊,就係凍海鮮,有甜蝦、長腳蟹、翡翠螺,味道都唔錯,但係長腳蟹長期缺貨,一拎出嚟就好快被人夾晒,每次補貨少
沙律(前)、凍海鮮(後)
生果、甜品
嚟到中排最右側,就係生果、甜品,前者有6款生果供應:西瓜、菠蘿、哈蜜瓜、火龍果、西柚、橙,最正當然係新鮮菠蘿啦
甜品數數埋埋都有十多款,但無論賣相及款式,都好一般。雪糕品牌也只有牛奶公司一款,可想而知,水平去到邊!所以,今次都算食得少甜品嘅一次自助餐
甜品睇落款式不少,但水準好一般。
班戟加雪糕,甜品安慰獎!
串燒、薄餅、咖喱
右側嘅食物區係個開放式廚房,有串燒(雞翼、牛脷、多春魚、豬肉、雞肉腸、龍脷柳同時蔬)、薄餅、酥炸小食、咖喱同烤肉(今晚係燒澳洲肉眼)。原來枱尾仲有兩款甜品:窩夫同麵包布甸。這一區食物比較好啲,因為有啲係即叫即整,此外有啲係香口惹味嘢,樣樣要小份嚟試試。整體味道唔差,都係嗰句,無乜邊樣難忘。
薄餅、咖喱,都算唔錯。
飲品,坐落服務員會問你要啲咩嘢飲,汽水、果汁、啤酒、紅白餐酒,飲完佢哋會自動為你再添
。此外,你亦可以晌出面個自助水吧,斟咖啡、紅奶、檸茶、檸水都得,總之成晚飲品無限量供應。

同樣都係信和系嘅酒店,但跟皇家太平洋酒店嘅柏景餐廳對比,就真係相差咗幾皮喎
!應該再翻兜嘅機會好細喇。
用餐優惠
其他