2012-05-06 238 瀏覽
“小皮球, 香蕉油, 炒米餅, 糯米糰….” 呢o的上一代耳熟能詳o既廣東童謠, 似乎受時間o既流逝而逐漸被歷史o既洪流所淹沒;一o的富有特色o既廣東食品同傳統, 亦似乎遭到同一命運. 好在, 呢o的傳統仍然o係新界部份地區繼續流傳落o黎, 其中包括o係上水至有得食到o既東莞清熱妙品 “竹蔗粥”.呢間粥舖係一位住係區外o既朋友話我知o既. 佢位處石湖墟街市2樓o既熟食中心內 (見上圖), 正正就o係「農家意粉」o既對面. 呢度每日只做早市生意, 多年o黎以價廉物美o既早餐吸引附近o既街坊同熟客光顧.從佢地o既餐牌可見, 呢度主要以售賣廣東粥品油器類為主 (見上圖), 最令我注意o既自然係呢度o既主角 “竹蔗粥” 同埋平時甚少食到o既 “粟米粥”. 所有粥品都以套餐o既形式發售, 18蚊包埋油條/腸粉或炒麵同一杯凍飲. 而我先後係5月1日同5月6日去食o左佢地兩次早餐. 味道如何? 依家話你知:竹蔗粥 (見上圖): 上檯時見佢係啡紅色令我感到奇怪, 因為以前食過o既蔗粥係同米一樣係白色o既. 唔同地方有唔同o既做法, 呢度o既用蔗粥用料相當豐富, 除o左基本o既米同竹蔗茅根外,見到同食到
掛係舖頭頂o既廣告燈箱.
早餐餐牌 - 最搶眼o既莫過於 “竹蔗粥” 同 “粟米粥”.
竹蔗粥 - 紅蘿蔔大大件.
竹蔗粥 - 配料甚多: 紅蘿蔔、眉豆、薏米等
見到同食到o既仲有紅蘿蔔、眉豆、薏米、淮山同龍眼肉 (見上圖). 粥o既稀杰度適中, 食到微甜而偏淡o既味道; 紅蘿蔔、淮山同其他配料煮得好稔, 已融入o左個粥裡面. 食到一半左右咬到一片似係硬殼o既o野, 再從剩餘o既粥內搵到另一塊, 一睇原來係羅漢果o既果殼, 由此就解開o左呢隻粥o既啡紅色同埋甜味之迷: 羅漢果係晒成乾後, 裡面o既果糖依然好甜, 一般會用作煲湯或煲中藥時o既代糖, 烹調時佢o既果肉同皮亦會滲出天然o既啡紅色到食物裡面.

總體上, 呢碗竹蔗粥o係味道方面可以話係中規中矩, 無太大o既驚喜; 而有咁多o既材料, 絕對係適合o既清熱消暑佳品.
粟米粥 - 米 + 粟米 + 紅蘿蔔 = 食得舒服.
粟米粥 (見上圖): 四種簡單o既材料 - 白米、粟米粒、紅蘿蔔粒、水, 煮出o黎既效果幾綿滑. 淡淡o既一口, 食落舒服, 係驅熱補虛之選. 我鍾意.
油炸鬼 - 大大條.
油炸鬼 (見上圖): 一大條切好上碟. 雖然佢已攤凍o左一段時間, 咬落去依然仲係好酥脆. 唔難想像如果我係早一兩個鐘o黎呢度趁熱食佢, o個種又熱又脆o既感覺一定正到不得了. 凍就係凍o左, 依然值得我讚.
蝦米腸粉 - 傳統拉腸, 好食過酒樓o個o的.
蝦米腸粉 (見上圖): 係傳統o既拉腸, 腸身亦用o黎做牛腸同蝦腸. 佢相當重米漿, 幾痴碟, 唔會好似酒樓o個o的又爽口又唔好食. 蝦米細粒o左o的, 無損整體o既好味程度.
凍豆漿 - 好淡o既豆味, 麻麻地.
凍豆漿 (見上圖): 開得好稀, 飲到有小小黃豆味, 平庸之作.
維他貨色, 始終好過淡茂茂o既豆漿.
凍菊花茶 (見上圖): 屬於維他o既貨色, 幸好忠於原著, 唔會好似豆漿咁淡茂茂.

總結: 以18蚊一個廉宜o既早晨套餐o黎講, 呢度粥品同大部份食物o既水準保持住中挺水平, 實屬食得過. 竹蔗粥同粟米粥呢o的將來可能會失傳o既傳統廣東食品, o黎到呢度o既話, 亦一試無訪. 作為上水人, 我有機會都會食多幾碗, 一來消暑, 二來係讓呢o的童年時o既美好回憶, 一點一滴咁流在我心中.
2012-05-06
掛係舖頭頂o既廣告燈箱.
竹蔗粥 - 紅蘿蔔大大件.
竹蔗粥 - 配料甚多: 紅蘿蔔、眉豆、薏米等
粟米粥 - 米 + 粟米 + 紅蘿蔔 = 食得舒服.
油炸鬼 - 大大條.
蝦米腸粉 - 傳統拉腸, 好食過酒樓o個o的.
  • 竹蔗粥
  • 粟米粥