2012-03-13 2343 瀏覽
又是冷得要命的星期六,理所當然又係吹雞去打邊爐,友人提議幾年沒到的和味菜館﹗晚上八點,一行八人,幸好有朋友早到取位,唔係要搵個位都難,成條後巷插針都插唔入﹗和味我於幾年前已提交過食評,今次來到,環境仲惡劣過三年前,後巷既迫又人多,咁岩又要坐在傾倒廚餘的竹籮旁,真係睇見都驚﹗但為了其美味的炭爐邊爐,值得忍一忍,呢度既生料的確出色﹗點了醉雞鍋,一隻雞$198,湯底有濃甜的藥材香,雞大隻唔肥亦嫩滑﹗手切牛肉大碟,是雪藏貨切片,牛味濃,有點點韌但好吃﹗這兒的牛肉粒很出色,四成肥六成瘦,灼熟後牛味香濃,那份油脂香叫人難忘,是夜點了三碟﹗有膽既可以試佢地既游水墨魚刺身,$10兩,要了一斤四的,墨魚即劏,上碟時魚鬚還在動,蘸日本芥辣吃,鮮甜美甘濃,一百分﹗如怕吃刺身亦都在鍋中輕灼再吃,也一樣的爽脆鮮味﹗韭菜餃自家製,韭菜偏多夠香﹔蝦滑與墨魚滑都是新鮮打的,彈牙好吃﹔友人點了鴨粉腸及泥鯭,兩樣也新鮮出色﹔四寶丸就普通街市貨,一般﹗是夜藍妹叫完一轉又一轉,懷疑喝了廿多支,街邊吃可開懷大笑,開心盡情﹗埋單一人才$250,抵吃,炭後的後遺症當然係衫褲鞋襪一朕味﹗記住唔好著大褸來,唔係炭味吹九日都未必散﹗

但為了其美味的炭爐邊爐,值得忍一忍,呢度既生料的確出色﹗

手切牛肉大碟,是雪藏貨切片,牛味濃,有點點韌但好吃﹗

炭爐是賣點,醉雞鍋很香呢
題外話/補充資料: 1. 後巷環境的確麻麻,要有心理準備﹗ 2. 這兒的廁所反而尚算整潔。 3. 切忌穿著唔洗得的大褸出席,炭味令你一生懊悔﹗
炭爐是賣點,醉雞鍋很香呢
  • 牛肉粒