2011-12-26 379 瀏覽
自從 <喜悅海鮮酒家> 改名為 <金鑽海鮮皇宮> 之後,我只有跟老闆做時做節先會嚟飲茶。適逢冬至,當然我們公司會做節! 今次,唔叫點心,直接叫冬至美食!真是大飽口福! 我們一行4 人,共叫咗三款美食!各有特色!由於,我無帶相機落街,只好用住部手機影相,質素麻麻地,請大家見諒! 芝士焗波士頓龍蝦伊麵 $198嘩!睇到已經流口水! 以錫紙包住玻璃碟去波,可保溫! 值得一讚!未食芝士味已經香濃撲鼻! 芝士味道濃郁不容置疑!龍蝦大大隻又啖啖肉, 睇嚟都有一斤重,老闆都好滿意! 蝦肉非常鮮味,彈牙爽口,且肉質鮮嫰甜美!蝦肉份量夠多!斤兩十足!腳同鉗已經卜碎,容易進食! 但係伊麵煮得腍些少, 而且份量頗多!認真夠飽肚!瑤柱扒豆苗 $88剛食完一道重口味嘅芝士龍蝦伊麵,以一道清爽菜式可中和味蕾!的確不錯! 豆苗份量不少, 仍可保持青草翠嫰綠,食起嚟富有嚼感!配合芡汁相當惹味!不過,想講一講!酒樓用上大量金菇並切到同瑤柱差唔多長度,似乎金菇冒充瑤柱! 瑤柱淨係一小撮! 有搵笨之嫌!鮮飽魚滑雞煲 $98有個煲 keep 住熱, 慢慢食都唔怕!鮮鮑魚有好幾隻與大量滑雞。真係
金鑽海鮮皇宮
適逢冬至,當然我們公司會做節!
今次,唔叫點心,直接叫冬至美食!真是大飽口福!
我們一行4 人,共叫咗三款美食!各有特色!
冬至美食選擇

芝士焗波士頓龍蝦伊麵 $198
嘩!睇到已經流口水!
以錫紙包住玻璃碟去波,可保溫!
值得一讚!未食芝士味已經香濃撲鼻!
芝士味道濃郁不容置疑!龍蝦大大隻又啖啖肉,
睇嚟都有一斤重,老闆都好滿意!
但係伊麵煮得腍些少,
而且份量頗多!認真夠飽肚!
芝士焗波士頓龍蝦伊麵
瑤柱扒豆苗 $88
豆苗份量不少,
瑤柱淨係一小撮!
有搵笨之嫌!
瑤柱扒豆苗
鮮飽魚滑雞煲 $98
有個煲 keep 住熱,
慢慢食都唔怕!鮮鮑魚有好幾隻與大量滑雞。真係真材實料!
鮮鮑魚有咬口!勝在夠鮮!
雞肉略為嚡口!肯定係雪雞,缺失雞味。
好在爆得夠惹味!大家食完一件又一件!
鮮飽魚滑雞煲
甜品
食飽飽,又係食甜品嘅時候!送上芋頭西米露
西米夠大粒但係腍咗啲!芋頭幾粉!甜味剛好!

服務方面:
有位鼻上有粒痣嘅女待應,服務態度幾好!主動走嚟問我哋仲有無食物未上?記得之前,又係呢位女待應 serve 我哋張枱,仍保持笑容!加上我老闆係熟客,仲記得我老闆姓咩添!

可能當日係冬至關係,全場 full 哂!枱與枱之間較少空間!坐得比平時迫得多!
我見待應碌大圓枱,要喺凳與凳之間穿插,認真牙煙!

2011-12-22
芝士焗波士頓龍蝦伊麵