2011-11-22 37 瀏覽
今早9:15 約了朋友飲茶, 試試一些非大型集團經營的酒樓, 這間酒樓平時搭車好多時經過, 但附近以住宅及工商業為主, 故好少會親臨嘗試, 今日有機會到來一趙 。這裡是一間商業大廈,樓層不高, 但酒樓都不是大派頭果款, 普普通通的裝修 。但食客都多, 但屬於不佔枱模式, 行埋去以為無人, 原來一份唔完整的報紙加一張已開咭的單已經表現到 :這裡已有人佔左位, 我們由街頭行到街尾, 很不容易才找到一張細枱, 剔了點心, 係無待應理會, 只有一名阿叔好親切的笑容過來取單, 但我們估計 : 唔通係老闆 ? 真係無人知 。兩個人選了棉花雞、煎釀茄子、長虹蝦餃、魚翅餃 、煎鍋貼、煎腐皮卷, 南瓜粟米粒作為甜品, 先按次序講講:棉花雞: 不過不失, 雞都有3件, 幾滑, 棉花夠大及汁味濃, 冬菇一小件, 唔錯 !煎釀茄子: 簡單三件, 煎釀料好少, 清但內無乜料, 無意見 !長虹蝦餃: 4件, 熱、皮都少少厚, 但餡料ok魚翅餃: 4件, 乾, 味精重, 有口感煎鍋貼: 唔夠燶, 少少黃皮都無, 夠大肉汁濃, 但味精都多煎腐皮卷: 不過不失, 脆但又係唔覺裡面d料南瓜粟米湯: 唯一無選錯, 食得好

長虹蝦餃: 4件, 熱、皮都少少厚, 但餡料ok

魚翅餃: 4件, 乾, 味精重, 有口感

煎腐皮卷: 不過不失, 脆但又係唔覺裡面d料

南瓜粟米湯: 唯一無選錯, 食得好滋味 !

普洱茶: ok

整體食物味精較濃 !
2011-11-22
  • 南瓜粟米湯