2011-10-28 2045 瀏覽
無記錯嘅話,上次去食生日飲茶飯應該係上年12月果次喇,之後公司係節日期間都有去飲茶Lunch食做節飯嘅,不過次次都係去「XX王」食,其實質素已經好一般,又唔再抵食咯,所以今次阿頭就提議去鱷魚恤中心2樓嘅<譽宴﹣新世代婚宴專家>,佢食過話OK喎,就去試吓啦。第一次上鱷魚恤中心飲茶,因為呢到有好多間都係for擺婚宴嘅,相信裝璜應該會唔錯,上到去<譽宴>裡面四四方方,樓底高好光猛亦有天然光照入,枱與枱之間空間足唔迫,最側邊又有個長長的珊瑚缸,環境都很好。 我不嬲都唔飲茶呢,見到張點心紙咁多選擇都幾難Click要乜野呀,記得同事一定食蝦餃鳳爪燒賣.....,就Click咗呢幾款先啦,之後點咗最抵食原價係頂點的<蝦餃之王>$16兩籠,其餘嘅當然係正價啦,叫完點心後,因為同事極力推介一款脆脆麵+肉絲喎,睇過餐牌後原來係另外一張套餐的餐牌,有幾A與B款揀,點咗咁多點心,當然只揀A款最少野食嘅套餐啦,主要都係食脆脆麵,同埋點了佢地都鍾意食的雪山飽。① 蝦餃之王 (頂) x 2② 春風得意腸 (大)③ 白灼田園時蔬 (廚小)④ 沙嗲金錢肚 (大)⑤ 醬皇蒸鳳爪 (中)⑥ 上湯鮮竹卷 (中

① 蝦餃之王 (頂) x 2

③ 白灼田園時蔬 (廚小)

④ 沙嗲金錢肚 (大)
⑤ 醬皇蒸鳳爪 (中)
⑥ 上湯鮮竹卷 (中)
⑦ 鮮蝦菜苗餃 (大)

[輕便套餐A] $98
⑪ 杏汁雪山飽 + 銀芽肉絲香煎兩面黃

5位個共 = $388

① <蝦餃之王>真係幾大粒,皮薄見到大大隻蝦,$16一籠確係好抵食!
① 蝦餃之王 (頂)
② <春風得意腸>又係要讚嘅,呢個都係我見到唔知係乜野賜粉,咁佢地次次都會點腸粉嘛,見到個名幾特別又唔知係乜所以就點佢啦,係未上菜時見到好多枱都有要呢個,我仲覺得個樣咁正添,原來自己就係叫咗呢個,腸粉皮包住脆脆的春卷,Good!!
② 春風得意腸 (大)
③ <白灼田園時蔬>呢個係整餐最唔抵食囉....呢碟好似得半棵菜咁多嘅份量,雖然都新鮮,但都唔使咁少呀嘛?no good呀!
③ 白灼田園時蔬 (廚小)
⑪ <銀芽肉絲香煎兩面黃>呢個一定好多客人叫,因為第2度上的菜就係佢,但要即點即整又點會咁快呢?一定係廚房整定再加以加熱嘅,見到個兩面黃就好似出面食開果款肉絲炒麵,只係呢個麵與肉絲分開另上,兩面黃超脆口,估唔到內裡仲係熱熱嘅添,鍾意脆口野一定超愛,的確好好食,我唔食呢D麵夾咗好多次呀!!
其餘果D點心大致上都OK,冇乜唔妥唔對路,都食得過,埋單$388,價錢都幾貴,好彩味道算是中上,OK啦。
⑪ 銀芽肉絲香煎兩面黃
⑪ 杏汁雪山飽
④ 沙嗲金錢肚 (大) ⑤ 醬皇蒸鳳爪 (中)
⑥ 上湯鮮竹卷 (中) ⑦ 鮮蝦菜苗餃 (大)
2011-10-26
生日
⑪ 杏汁雪山飽
① 蝦餃之王 (頂)
⑪ 銀芽肉絲香煎兩面黃
③ 白灼田園時蔬 (廚小)
④ 沙嗲金錢肚 (大) ⑤ 醬皇蒸鳳爪 (中)
⑥ 上湯鮮竹卷 (中) ⑦ 鮮蝦菜苗餃 (大)
  • 銀芽肉絲香煎兩面黃
  • 蝦餃之王