2011-10-12 89 瀏覽
班friends話想打邊爐 突然有人提議去這家新開的火鍋店 抱著懷疑心態去到 一坐低店長就過黎推介下有咩好食 首先當然係諗下要咩湯底先 佢話佢地通常介紹D客食豬骨湯底 事關係自己熬嫁喎 見店長咁誠懇就試試佢 一來到就被佢既size 嚇親 真係好大煲 d料堆到好高呀 而且有陣陣白胡椒味 好香 當我地滾牛肉時先發現 原來個煲內仲有雞腳,白蘿蔔,栗米,好幾根超大豬骨 足料! 唔怪得D湯咁奶白 我d friends 把豬骨的肉拆來食 食到唔停口 佢地都話好入味 個湯應該係敖左好耐 由於我地太肚餓既關系 先點碟薑蔥魚皮 其實我個人唔太好魚皮 怕腥味 到左之後見其他friends 都話好食 我免為其難試一塊喇 點知一試就覺得好正 佢地整到好爽呀 唔會有腥味 而且有薑蔥沙薑拌 好鬼惹味 跟住 就要講下D配料叫左一份牛肩脊 我地個個食完之後 都靜左一兩秒 然後講"好味呀" 因為真係好嫩 牛肉味濃 會停留係口中 大家都同意encore其實食左頭幾樣野已經半飽 因為d份量都幾足 不過當侍應拿條活魚刺身過來 我又忍唔到口 繼續作戰 條魚真係好生猛佢的口和尾仲識郁 郁到我地食完d肉都未停 雖然我地都覺得有點殘
跟住 就要講下D配料
大家都同意encore

其實食左頭幾樣野已經半飽 因為d份量都幾足 不過當侍應拿條活魚刺身過來 我又忍唔到口 繼續作戰 條魚真係好生猛佢的口和尾仲識郁 郁到我地食完d肉都未停 雖然我地都覺得有點殘忍 但係d肉真係好鮮甜呀而且肉質有彈性! 正呀!
除左這幾樣要讚之外 佢地既蝦丸和蝦滑都係自己打 你仲可以見到有鮮蝦肉架 好好味
總括而言 我地成餐都食得好開心 d野足料又靚 而家已經好少會咁有心機整野食 所以我地都覺得佢係良心火鍋店 唯一缺點係飲品既選擇唔算多 暫時有汽水和樽裝涼茶 如果佢地加d自己煲既涼茶 或者現打果汁 咁就perfect match laa

足料豬骨煲
2011-10-07