2011-09-27 1092 瀏覽
大排檔係香港的一大特色, 但現在香港的大排檔數目已經大不如前, 真懷念以前坐街邊的風味其中一間大排檔, 而家已經搬入舖經營, 地方光猛, 衛生環境當然好好多, 但就係無當年的"風味", 所說, 就係今次的主角: "萬發"見到牆上紅色底, 白色粉筆字的水牌, 有好開心的感覺, 畢竟會想起以前跟老豆打躉街邊, 一齊食"啫啫雞煲"的歲月, 兩個人撐枱腳, 就來兩三碟小炒吃 薯仔牛柳粒, 平民化的牛柳粒, 不要奢望有絕靚牛柳食, 但用黑椒炒起來, 送白飯係最佳拍擋, 薯仔粒打了個獻, 唔知係唔係浸糖水, 好甜, 當然大受我兩歡迎, 呢次都係我第一次食哂薯仔的菜色西蘭花炒帶子, 味道是可以, 上碟時仲冒煙, 證明鑊氣十足, 正宗大排檔風味蒸水蛋, 哇, 上枱時嚇左嚇, 使唔使咁大碟呀, 一個字, 抵!無以前大排檔食得咁過癮, 但都係一餐經濟實惠的街坊小菜

蒸水蛋, 哇, 上枱時嚇左嚇, 使唔使咁大碟呀
, 一個字, 抵!

無以前大排檔食得咁過癮, 但都係一餐經濟實惠的街坊小菜
2011-09-26
  • 薯仔牛柳粒