一班教會朋友,今期又想轉轉口味,唔晌太子食,走咗去遠啲近旺角嘅八方雲集食鍋貼,因為地方細細又枱逼逼,唔方便叫埋一齊食,所以各有各叫,各叫各食。睇咗一輪,扑鎚點10號餐,有細份嘅大腸蚵仔麵線,搭黃金咖喱鍋貼,飲豆漿,盛惠$29。大腸蚵仔麵線雖然叫做細份,但都唔係嘢少,況且食麵線係連湯飲,好似食碗仔翅咁,所以一個細份大腸蚵仔麵線都幾夠飽肚,再者,個麵線都算足料啦,無話得嗰一粒半舊蚵仔大腸。麵線煮得OK,唔會太過爛太過餬;大腸嘅處理都可以,至少清洗乾淨無朕怪味先,滷水都頗為入味;而蚵仔都幾大粒飽滿又完整,鮮味就一般,整體嚟講,算係唔錯喎。因為小弟唔好辣,所以無加啲辣菜脯,否則可能仲好味。黃金咖喱鍋貼嚟八方雲集,鍋貼係我嘅鐵膽,依次想食得醒神啲,所以揀以咖喱豬肉做餡嘅黃金咖喱鍋貼。食過好幾次八方雲集嘅鍋貼,水準都保持到,今次亦唔例外,鍋貼皮夠薄,咬落唔會一口厚粉,煎得底脆香口,如果控制到煎得無咁油就仲正;咖喱豬肉調味得唔錯,咖喱雖唔及印度、泰國嘅咖喱多層次嘅香,但都唔係無個性嘅死辣,而且辣度屬中和,叫做啱我口味!晌太子、旺角區,$29食餐晏,有時快餐店都唔得啦,加上八方雲集晌味道嘅穩定性上都無
大腸蚵仔麵線

黃金咖喱鍋貼

晌太子、旺角區,$29食餐晏,有時快餐店都唔得啦,加上八方雲集晌味道嘅穩定性上都無話大起大跌,所以,如果唔係一定要試新嘢或要食得好好,佢都算食得過嘅小店
  • 黃金咖喱鍋貼