2011-06-06 519 瀏覽
好多人都話沾仔記或者劉森記嘅雲吞麵好食,前者雲吞雖然大粒但麵質麻麻,後者麵質彈牙無鹼水味,可惜雲吞未合我心意,妹仔大過主人婆,真係食水餃好過。所以選擇要取個平衡,曲街盡頭嘅大光燈就合我心水。麵未到前,檯面嘅酸蘿蔔青瓜一定會成為我頭號攻擊目標,同劉森記水記永華一樣自家醃製,酸蘿蔔夠爽脆,極醒胃,質素方面我反而最愛係水記。麵身鹼水味道極微,咬落去彈牙有蛋香,比起劉森記竹昇麵,絕對唔會輸蝕。雲吞細細粒,有如散尾金魚,外型上唔錯,雲吞皮夠薄夠滑,豬肉蝦肉比例剛好,值得一讚係蝦肉鮮味爽口,豬肉餡香跟清甜湯底好配合,呢份散尾細蓉只賣廿元,抵食至極。除左細蓉,大光燈牛腩麵聽聞評價唔錯,點都試一碗。麵質湯底當然同雲吞麵一樣,但呢度無再細分清湯腩,坑腩,爽腩定係崩沙腩,賣嘅只係最普通牛腩瘦肉部份,肉質夠腍夠鬆化,筋位部份食落又唔會太韌,總算可以一試。當然,呢碗牛腩麵質素跟九記,華姐相比,又係一個街頭街尾。我每次食雲吞麵,都會要罐可樂送下口先夠滿足。但黎到大光燈,我又偏偏中意飲黑色零糖可樂,莫非呢條曲街上,要飲「靈堂」可樂應景?真係大吉利是...
自家醃製酸蘿蔔,極醒胃
散尾細蓉只賣廿元,抵食