2011-05-15 865 瀏覽
本來今晚想食豪啲的一餐, 可惜原來最豪個套餐一定要有12人先致有得食@@期望中的佛跳牆幻滅了!! 不過塞翁失馬……個海底椰杏汁玉肺湯超正~~~~6人餐再加2人份量先來個海底椰杏汁玉肺湯 = 杏汁味唔重, 連其中一個人唔係好食杏汁味嘅都食到; 個湯真係好潤。豬肺都洗得好光淨, 點一點辣椒油更是美味之作!!!回疆熱石火焰羊鞍 = 一個火焰架子連石卵一起上枱, 保溫是也!!羊鞍肉質嫩滑, 不過羊味不夠羶, 或許是為着香港人口味罷!! 再羶味一點也可算是回疆風味吧!!古法滋補桑拿蝦 = 上枱時如水滾蒸汽出場, 每隻蝦身形差不多一致; 中蝦是也。蝦肉鮮味爽滑彈牙而且更帶着一點點藥材味, 應該是當歸、元肉、杞子等藥材。我想是蝦與藥材放進水中白灼,這份藥材味才能從蝦肉渗出來!!!薑蔥麻香貴妃雞 = 雞肉嫩滑配上薑蔥及麻香, 剛好就襯出個味來!!清蒸生猛海上鮮 = 魚約有斤來重, 咁大條魚, 都可以蒸得如此爐火純青; 真是值得一讚!! 魚肉保持鮮嫩滑溜, 配上一點蒸魚豉油, 更是調出個味…. 鮮味!!黃金裹蒸粽 = 可能有木魚碎在面所以外觀似薄餅, 但其實是把裹蒸粽以扁身形狀示人。裹蒸粽蒸得很乾身,

6人餐再加2人份量

海底椰杏汁玉肺湯
再羶味一點也可算是回疆風味吧!!
回疆熱石火焰羊鞍
蝦肉鮮味爽滑彈牙而且更帶着一點點藥材味
古法滋補桑拿蝦
薑蔥麻香貴妃雞
清蒸生猛海上鮮
黃金裹蒸粽 = 可能有木魚碎在面所以外觀似薄餅, 但其實是把裹蒸粽以扁身形狀示人。裹蒸粽蒸得很乾身, 餡並沒有什麼肥豬肉; 所以無肥膩之感。糯米粘粘的且帶點煙韌, 咬下時好有質感。
黃金裹蒸粽
碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片 = 生菜爽口, 螺片都好鮮甜, 其中一個人重食到以為係素鮑魚。但冬菇黏著一點蝦子有着說不出的怪味!!
碧綠蝦子鮮菇鮑汁螺片
磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊麵 = 元貝雖是雪藏貨, 但都是彈牙之作。蟹蓋內釀蔥花和魚肉, 味道一般。而伊麵加上芝士汁都係一般做法, 但芝士汁好似唔係好夠; 所以芝士汁撈伊麵時並不是每吋角落都有!!
磯燒元貝釀蟹蓋芝士燴伊麵
椰汁官燕大團圓湯圓 = 啊姐佢果然食慣好嘢, 撈出一小梳官燕都無自己要重俾我影相。 不過影完相一陣, 所有官燕就俾其中一個人自己撈哂, 所以唔知係咪真官燕定素官燕!! 我無食湯圓, 佢哋話一般; 椰汁我就飲咗一啖, 漿糊汁是也!!
椰汁官燕大團圓湯圓
最後燈光全熄, 打上鐳射燈在牆上照耀. 再配以生日歌播送, 隨即有壽桃送上, 連大廚都出囄拍照; 果然夠卓頭!!!
埋單都只是 HK$9xx, 啊姐好豪咁放下壹仟圓大鈔就走出去;
想唔收我哋錢都幾難, 講明AA制!!
2011-05-13
海底椰杏汁玉肺湯