2K
2011-04-03 128 瀏覽
前幾日先黎打完邊爐,今晚又再黎過 ~ 近期發現無以前咁多食客,唔洗訂位,walk-in 都有位坐。唔怪得知啦,所來質數下降左咁多,睇落仲會持續落去添 ~去邊度打邊爐都好,就算係住家打,我都最喜愛既混醬,每次都係獨孤一味,勁多指天椒加金銀蒜豉油,又香又辣。牛肉刺生,冰鎮夠晒凍,但牛肉一般貨色,味淡、口感腍劈劈,麻麻地,加洋蔥同豉酒一齊食會好一點,真係一分錢一分貨。枝竹巨魚頭湯,鮮甜可口,有肥豬肉餚湯,可令味道更濃。炸過既巨魚頭,啖啖肉,又嫰又滑,好味道。蟹籽手打墨魚滑,口感同味道還可以,有鮮味、都彈牙。但猜圓放係金屬碗上不好處理,最好都係壓偏放係碟上較好。頂級手切肥牛,牛味濃,味道帶甜但未夠甜,口感鮮嫰但未夠滑,脂肪網紋不足、不平均、略瘦。不過就算唔係頂級,都算係中上級架喇。上次去尖咀間分店,唔知佢係攞錯定係故意,擺啲機切肥牛扮手切,離晒譜架 ~豬肝,切得太厚,烚既時間要耐一點,搞到口感腍劈劈又粉口,又唔係起沙,差。豬粉腸,用糊椒醃過,好重糊椒味,但將最緊要既絨毛洗晒,得返層皮邊會好食,又腍劈劈,完全唔彈牙爽口唔嫰滑,仲有嚴重苦澀味,難食,劣。竹笙,爽口簡單普通無特別,好味。雞子,上次腍

竹笙,爽口簡單普通無特別,好味。

雞子,上次腍劈劈又爛又唔新鮮,今次好好多,彈牙鮮甜、皮脆肉嫰。

白蘿蔔片,鮮甜美味,烚到全透明、索晒啲精華、入口即溶最好食。

石蠔,第一次食,好瘦好細,烚完個蠔仔 size 縮剩三份一,出奇地食落爽口鮮味,仲有一種好特別既鮮甜味道,味道不俗,值得一試。如果同美國桶蠔比,我就 prefer 桶蠔既濃味、實淨既質感同 size 喇,不過各有各好。

自家炸魚皮,偏咸,不過放湯浸腍後,食落唔錯噃。

炸腐皮,其實我唔多好依樣,覺得好油,麻麻地。

竹蔗水,好鬼甜,要加凍先頂得住。

指天椒加金銀蒜豉油
牛肉刺生
枝竹巨魚頭湯
蟹籽手打墨魚滑
頂級手切肥牛
豬肝、豬粉腸
竹笙、雞子、白蘿蔔片
石蠔
自家炸魚皮、炸腐皮、竹蔗水
2011-03-24
指天椒加金銀蒜豉油