2011-02-07 116 瀏覽
又一餐外賣,有時真係凍到唔想出街。鬼叫天氣凍得黎又唔想煮野食,叫外賣已經變左慣常既解決方法。不過呢日想試下常餐,睇下個質素如何。今日有食神保祐,大約半小時,個外賣已送抵小弟家中。常餐就有兩款,第一款係稻庭蕃茄烏冬配雜菜餅及吉列豬扒各一件。個烏冬其實無乜特別期望,但估唔到都做到我預期既爽口彈牙。隻烏冬唔係特別既上等貨,但呢度可以交到咁既質素,實在難得。而烏冬既蕃茄湯底,茄味好濃。味道真係有番咁上下,絕不欺場。此外,果兩件炸物既味道唔錯。炸豬扒唔會炸得太乾,都仲有肉汁。而我比較喜歡個雜菜餅,裡面有薯仔同菜絲。感覺上無咁肥膩,而且無乜地方有得食呢隻雜菜餅。另一款就有蜜餞雞肉串及白汁煙肉意粉,呢款既味道都唔錯既。雞肉串雖然係普通貨色,但加上小小蜜汁。味道就無咁滯同帶小許清新既感覺。整體上個雞串都幾好味,只嫌兩串有唔夠喉。而個意粉就普通左小小,白汁既份量略嫌不足。對於撈意粉就有點難度啦。而配料就無乜特別,只係普通既煙肉同火腿。雖然呢個配搭唔會難食得去邊,但我覺得有點兒普通得很。呢個常餐比我預期既有驚喜,而且價錢以而家既物價尚算合理。如果比我揀,我會再食個稻庭烏冬既常餐,始終都係呢個吸引。
既解決方法。
外賣已送抵小弟家中。

咁既質素,實在難得。
而烏冬既蕃茄湯底,茄味好濃。味道真係有番咁上下,絕不欺
場。
菜餅。
稻庭蕃茄烏冬
吉列豬扒及雜菜餅
串有唔夠喉。
而個意粉就普通左小小,白汁既份量略嫌不足。對於撈意粉就有點
難度啦。
邊,但我覺得有點兒普通得很。
蜜餞雞肉串
白汁煙肉意粉
食個稻庭烏冬既常餐,始終都係呢個吸引。

2011-01-29
30 分鐘 (外賣送餐)
稻庭蕃茄烏冬
吉列豬扒及雜菜餅