2K
2011-01-14 67 瀏覽
超凍超凍,好想打邊爐 ~ 幸運地,好彩有兩位靚女今日放假,又肯陪吓我啫 ~ 一放工即趕負邊爐飯局 ~ 今日早開飯,所以訂到房,坐得勁舒服,又寬倘,唔洗迫、唔洗嘈,仲有獨立電視,勁開心呀 ~早年試過太子分店,真係好差好唔惦,服務、環境、食物都未能逹標,所以一直以來對小肥牛印象唔多好 ~ 直至大埔開分店,一試難忘,火鍋料新鮮、湯底足料無欺場,選擇多,有刺生又有其他較特別食材,好滿意 ~多料調味架,免費任用,對每次只係要大量指天椒、金銀蒜,撈埋豉油搞掂,既香且極辣,夠刺激,正。鱘龍魚刺生,用冰鎮上枱,仲有乾冰搞搞氣氛添。味道好鮮甜,無咩魚油,所以唔太有滑同軟棉口感,肉質實淨有咬口,但又唔係章紅或池魚嗰隻彈牙嚥靭。大魚頭湯底,勁足料 ﹗魚頭大過我掌心,應該都六七吋長,炸過才放湯,香口無腥味,魚雲到整個魚頭都好香滑,未烚野前先嘗幾口清湯,不錯不錯,無味精,甜甜地,好味。頂級本地手切肥牛,比想像中好百倍,正正正 ﹗停不了 ﹗手切比機切口感更富彈性,更能保持肉汁。雪花平均分佈,口感嫰滑細緻,牛味超濃,充滿肉汁,肥牛拖兩拖,熱騰騰五六成熟,勁正 ﹗必食 ﹗HKD108 大碟有廿幾三十塊,抵呀 ﹗美國桶

美國桶蠔,勁大隻,叫一客已有七隻。鮮嫰多汁蠔味重又新鮮,真係一隻接一隻食都無停。

雞子,對我而言打邊爐必備,烚熟後外層脆卜卜、裡面香濃軟棉棉,熱辣辣又充滿水份,好味道。好多人對雞子有誤解,只不過係內臟之麻,外皮口感似脆皮腸、裡面肉既口感以潤囉。當然最好食係去街市雞檔買鮮雞子啦,雖然 size 只得 1-2 cm,但更鮮更甜更彈牙架 ﹗

豬粉腸,雖然夠晒彈牙,但唔夠粉既感覺囉。

白菜仔,鮮嫰爽口,菜只要新鮮已好好味。

蘿蔔片,切薄片最喜歡,快熟、快腍、快入味,煮到變成透明,吸收晒啲精華,熱辣辣,鮮甜美味,勁正。

響鈴,即係炸腐片,炸成一卷卷好似蛋卷形狀,朋友們喜歡浸湯幾秒吸少量湯就即食,可以保持脆口感覺。但我較喜愛浸到腍晒,索盡湯汁,迫出大部份油,口感嚥靭,更好食。

手打四寶丸,新鮮手打丸,當然同加工丸無得比,勁鮮味勁彈牙。

多料調味架
頂級本地手切肥牛
美國桶蠔
雞子
豬粉腸
  • 頂級本地手切肥牛、美國桶蠔