2010-11-21 229 瀏覽
前日去了博覽館, 睇了清明上河圖, 晚上出了銅鑼灣食晚飯, 一行四人, 上了迎囍.6時半上到去,冇咩人, 但已見到有d人在食火煱.我估銅鑼灣店是主打火煱, 因為張張檯都是火煱擺設, 食小菜才幫你加檯布. 愈晚愈多人入來打邊爐, 見到差不多檯檯都像是80後的放工人士.唔通80後的特別鍾意打邊爐?我們點了四個菜, 一份特別推介為上湯龍蝦伊麵+燒味拼盤.拼盤都是拉雜成軍; 燒骨真係得d骨, 燒腩仔d肉好鞋, 海哲不夠爽脆, 似橡筋; 很失敗.龍蝦伊麵都是很例牌貨, 龍蝦真是沒有幾多肉比你, 連d 鉗都不見了, 只有大堆的麵及洋蔥. 其餘個雜菜煲好普通, 但d花賿一睇就知是劣貨色, 一d都冇膠質可言. 最後是條魚, 不過不失, 不過都是有蒸得過了火, 肉已有點鞋了.埋單都食了665元. 早知食小菜, 去食泉章居或者醉瓊樓好過...唯一可取是坐卡位坐得比較舒服.
6時半上到去,冇咩人, 但已見到有d人在食火煱.

2010-11-19