2K
2010-11-14 61 瀏覽
11-11-2010又係即興食的 dinner, 又係去到銅記 / 天后唔知食乜好, 今次就行近炮台山呢邊碰運氣. 而點解呢條街兩間 quasi-港式日本餐廳當中入了呢間, 純粹因為地方好似乾淨光猛一點. 2 人叫了店員推介的秋刀魚刺身 ($130 一條) 及 5 款熟食 share, 食到超飽, 整體印象亦唔差:-鹽燒牛舌: 一串兩件, 幾厚身, 不過點解兩件大小不一得咁嚴重 食了細嗰件, 燒得熱辣乾身, 簡單以少少鹽及黑胡椒調味, 食落夠爽口, 而且又香又 juicy, 幾好食.秋刀魚刺身: 擺成「怕羞草」狀, presentation 不錯. 諗住呢段時間秋刀魚應該會幾肥美 (還是 11 月已太遲?), 我哋呢條就偏瘦, 不過夠新鮮就係真的, 質地爽身, 魚味香濃, 蘸點有生薑茸及花穗 (?) 的酸汁同吃就更鮮甜又開胃, 都幾好食.蟹肉燒飯糰: 外燒得金黃乾身, 食落幾脆, 不過又無預期中的「飯焦」香? 中間 d 飯就夠軟熟, 唔太濕又唔「糊」, 米香撲鼻, 還不錯; 蟹肉實實在在, 份量亦不少, 不過混得太多 herbs 了吧, 食落只有「芫茜」得很的味道,
牛舌「大細超」, 不過幾好食
偏瘦但魚味香濃的秋刀魚
蟹肉燒飯糰攞嚟求婚應該唔會成功... 哈哈
不過真材實料就係真的
海膽蝦雜菜餅賣相令人諗起 4 個字 --「怪石嶙峋」!
賣相奇衰, 但味道清新的海苔醬
豚肉鍋麻麻哋
送的雪糕亦唔馬虎

11-11-2010

蟹肉燒飯糰: 外燒得金黃乾身, 食落幾脆, 不過又無預期中的「飯焦」香? 中間 d 飯就夠軟熟, 唔太濕又唔「糊」, 米香撲鼻, 還不錯; 蟹肉實實在在, 份量亦不少, 不過混得太多 herbs 了吧, 食落只有「芫茜」得很的味道, 可惜.

海膽蝦雜菜餅: 賣相「岩岩覃覃」, 可用「怪石嶙峋」來形容
「雜菜」以紅蘿蔔, 芋頭及南瓜為主, 天婦羅炸漿薄薄的, 炸得透徹, 食落脆而不油又清甜, 好食喎
蝦有點太乾又太老, 海膽就可有可無, 不過既然主角係「雜菜餅」, 是但啦
另奉上鹽及黑漆漆又呈一 pat pat jam 狀的海苔醬, 樣衰得很, 但其實好香紫菜味又帶點「海洋」feel, 配炸物同吃, 感覺無咁熱氣之餘, 味道亦清鮮不少, 正
每人分到兩大件, 初時都擔心食唔晒, 但最後當然又清了碟.
比起「震音」烏冬店每況愈下的雜菜餅塔 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2030718), 呢個好食得多, 值得試試.

雪泥黑豚鍋:「雪泥」應該係指面頭的蘿白茸? 不過磨成茸仍然食到渣
豚肉切得厚了一點, 肥 vs 瘦差不多 8:2, 但肥部分食落只覺一口油, 完全唔香, 瘦肉就硬柴無味, 拎去整 bacon 算啦
湯汁 (木魚-based?) 味道清淡, 而底部的蔬菜就因為湯汁唔得, 應腍的又唔腍 (特別係小棠菜及紹菜, 前者幾老, 後者食落則超爽口
), 加加埋埋認真麻麻, 可以不試.

食到好飽, 正想埋單之際, 店方又送上兩 scoop 牛奶雪糕
雪糕質地黏滑濃稠, 奶味好重, 內仲有脆卜卜又香甜的 caramel crisps (米通來的?), 好食喎
連裝飾用的朱古力 sauce 亦夠香朱古力味, 幾驚喜的.

食物不錯, 地方亦乾淨光猛又闊落好坐; 店員有點 hard-sell, 不過會 e.g. 耐心「教」我哋食秋刀魚刺身配酸汁「可以更加帶出鮮味喎」(雖然「阿媽係女人」的道理又係人都知...
), 或提醒「黑豚鍋面頭有蘿白茸, 會比較特別 d」(雖然有幾特別, 我又諗唔通
), 態度認真又「多謝」前「多謝」後, 服務值得一讚的.

連加一每人約 $210 埋單, 價錢比預期高少少, 不過其實都唔算太貴, 嚟開呢頭可以一試.
2010-11-11
牛舌「大細超」, 不過幾好食
偏瘦但魚味香濃的秋刀魚
海膽蝦雜菜餅賣相令人諗起 4 個字 --「怪石嶙峋」!
賣相奇衰, 但味道清新的海苔醬
送的雪糕亦唔馬虎
  • 海膽蝦雜菜餅 (記得配海苔醬同吃!)